Genel SağlıkHABERLER

YEMEK YAPARKEN DİKKATLİ OLUN

Yemeklerin pişirildikten sonra soğumaya bırakılması ve soğuma işlemini tamamlayan gıdanın bir an önce tüketilmesi gerektiği vurgulandı.

Gıdaların pişirilmesine dikkat edilmemesinin öldürücü mikroorganizmaların gelişmesine yol açtığı, özellikle pişmiş ve çiğ gıdaların birbirine temasının önlenmesi gerektiği bildirildi

Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Mikrobiyoloji Anabilimdalı Başkanı Frof. Dr. Yusuf Durak, et, süt ve sebzeler başta olmak üzere tüm gıda maddelerinde, tehlikeli hastalıklara yol açan salmonella, E.coli, Cl. botulinum gibi zararlı mikroorganizmaların doğal halde bulunduğunu söyledi. Bu tehlikeli organizmaların gıdalardan arındırılmasının doğru pişirme ile mümkün olduğunu vurgulayan Durak, “Bu mikroorganizmaların ölmesi ve vücutta hastalıklara neden olmaması için gıdaların pişirirken, 70 derecede kaynatılması gerekir” dedi.

Durak, tehlikeli mikroorganizmaların etkisinin gıdaların pişirilmesi ile büyük ölçüde ortadan kalkacağını, ancak pişirme işleminden sonra pişmiş ve çiğ gıdaların temasının engellenmesine büyük önem verilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: “Mikroplardan büyük ölçüde arındırılan gıdaların saklanması da oldukça önemlidir. Pişmiş gıdalar pişmemiş çiğ gıdalar ile temas ederse, bazı hastalıkların mikroorganizmalarla pişmiş gıdalara geçme riski yüksektir. Bu bulaşma doğrudan olabileceği gibi kirli eller, kaplar ya da kirli yüzeyler aracılığı ile de olabilir. Bu nedenle özellikle eller bulaşma riski taşıyan maddelerle temastan sonra iyice yıkanmalıdır. Benzer şekilde çiğ gıda için kullanılmış kaplar da bir başka yemek pişirmeden önce iyice yıkanmalıdır. Çiğ gıdaların pişmiş gıdalarla temas etmesi durumunda, gıda yeniden uygun şekilde pişirilmelidir.”

BEBEKLERİN GIDALARI BEKLETİLMEMELİ

Yemeklerin pişirildikten sonra soğumaya bırakılması ve soğuma işlemini tamamlayan gıdanın bir an önce tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Durak, şöyle devam etti: “Özellikle bebek ve çocuklar için hazırlanan gıdaların fazlaca bekletilmeden tüketilmesi gerekir. Bu mümkün değilse gıdaları en fazla bir sonraki öğüne kadar 10 derecenin altında bir ortamda saklamak sağlık açısından oldukça önemlidir. Saklanan gıdalar ise en az 70 derecede ısıtıldıktan sonra yenmelidir. Ne kadar uygun ortamda saklanırsa saklansın, pişirilmiş gıdaların zaman geçtikçe daha fazla bozularak sağlıksız hale geleceği unutulmamalı, pişmiş bir gıda en fazla 24 saat içinde tükekilmeli ya da imha edilmelidir.”

Durak, yemeklerde kullanılacak suyun kaynatılmış olmasına dikkat edilmesi, gıdaların, sinek gibi hastalık taşıyan haşerelerden ve çeşitli dış etkilerden korunması için üstü kapalı kutularda saklanmasının da hastalık yapıcı mikroorganizmaların bulaşmasını önleyeceğini sözlerine ekledi.