Genel SağlıkHABERLER

YAŞLILIK BUNAMA SEBEBİ DEĞİL

“Ulusal Geropsikiyatri Sempozyumu”nun açılışında konuşan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, insan ömrünün giderek uzadığına işaret ederek, bu sürenin sağlıklı şekilde yaşanılabilmesi için tıp mensuplarının elinden geleni yapması gerektiğini söyledi.

Üniversitenin çalışmalarını anlatan Prof. Dr. Alemdaroğlu, Hasta Okulu hakkında da bilgi verdi. Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Engin Eker de, son 25 yıl içinde beslenme koşullarının iyiye gitmesi, hijyenik koşulların düzelmesi ve mikroplarla yapılan mücadelenin yaşam süresini uzattığını söyledi. Prof. Dr. Eker, 60 yaş üstü popülasyonun artmasıyla birlikte yaşlılıkla ilgili sorunların da çoğaldığını, bunların başında da alzheimer ve depresyon geldiğini ifade etti.

Alzheimer Vakfı ve Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Emre ise halk arasındaki deyimiyle “bunama”yı, “beyinsel işlevlerin sonradan kaybolmaya başlaması” olarak tanımladı. Bunamanın hangi yaşta olursa olsun normal birşey olmadığına işaret eden Prof. Dr. Emre, “Bunama, yaşlılığın doğal bir sonucu değildir. Bir insan bunuyorsa mutlaka altında beynini etkileyen bir hastalık vardır. Bu nedenle bu hastaların doğru teşhis ve tedavi sürecinden geçmeleri çok önemli. Toplumun yüzde 80’i yaşlılıkta bunamayı doğal görüyor” diye konuştu.

Bunamanın en sık sebebinin bir beyin hastalığı olan alzheimer olduğunu belirten Prof. Dr. Emre, şunları söyledi: “Alzheimer genel olarak 65 yaş üstünde yüzde 5-10 oranında görülüyor. Bu yaşın üstüne çıkınca her 5 yılda bir görülme sıklığı ikiye katlanıyor. 85 yaşın üstünde her 3 kişiden birinde alzheimer hastalığına rastlanıyor. Türkiye’de de 200-250 bin alzhimer hastası olduğu tahmin ediliyor.”

Hastalığın zihinsel alanda en sık rastlanan belirtisinin anormal derecede unutkanlık olduğuna işaret eden Prof. Dr. Emre, davranışsal alanda da halüsinasyon, hayaller ve hezeyanlar şeklinde belirtiler verdiğini söyledi. Hastalığın ortaya çıkmasında genetik faktör oranının yüzde 5-10 olduğunu anlatan Prof. Dr. Emre, “Hastalığın yüzde 90-95’i rastgele ortaya çıkıyor. Hastalığın nedeni; beyinde hücre kayıpları, hücreler arasında iletişimi sağlayan maddelerin kayıpları ve hücreler arası bağlantılarda kayıplardır” dedi.

Bugün itibariyle hastalığı durdurmak veya geriye döndürmenin mümkün olmadığını anlatan Prof. Dr. Emre, hastalığın ancak çeşitli tedavilerle kontrol altına alınabildiğini söyledi.