Genel SağlıkHABERLER

YAŞLANMAYA BAĞLI SIRT AĞRILARI NASIL ÖNLENEBİLİR?

Fizyorem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof.Dr.Gülçin Gülşen, yaşlanmaya bağlı sırt ve boyun ağrılarını genetik özelliklere bağlamaktan kaçarak, kötü beslenme, stres, spor ve kötü duruş yönüyle yaşam şeklini gözden geçirmemiz gerektiğini söyledi. Prof.Dr Gülçin Gülşen, “her insan farklıdır ve her birimiz farklı bir hayat yaşarız. Ortak yönümüz bir gün yaşlanacağımızdır. O gün için bütün vücudumuzu taşıyan omurgamızı güçlü tutma ve formda kalarak özellikle sırt, boyun kaslarımıza faydalı temel şeyleri ihmal etmemeliyiz.”dedi.

Prof. Dr. Gülçin Gülşen, Fizyorem Fizik Tedavi Merkezinde spinal dekompresyon yöntemiyle bel ve boyun fıtığı tedavisi için gelen hastalarında son yıllarda yaş ortalamasının yükseldiğine dikkat çekerek, “Ortalama yaşam süresinin uzamasıyla birlikte bel ve boyun ağırısı rahatsızlığı nedeniyle başvuran hastalarda da ileri yaşlarda hasta başvuruları olmakta . Bunun da çoğunlukla yaşlanan insan vücudunda daha kırılgan hale gelen kemik yapısı ve yumuşak bağ dokusunun (intervetebral diskler) daha kuru ve daha ince olmasıdan kaynaklandığını biliyoruz. Bu yaş grubu hastalarda bel ve boyun ağrısı sikayeti sonrası tespitlerimiz temel omurga disklerinin aşınması, şişkin ve ya fıtıklaşmış disk, spinal artrit, spinal stenoz, faset sendromu, ve ankiloz spondilit şeklinde.”dedi.

Ağrı vücudun sigortasıdır

Sırt ağrısı başta olmak üzere şiddetli olmayan ağrıların vücudun bize bir sinyali olduğunu hatırlatan Gülşen, “ Ağrılar farklı sebeplerden kendini gösterebilir. Vücudun bir rahatsızlığa olan ilk tepkisi olan ağrılar donuk, genel, keskin, periyodik veya aralıksız olabilir. Özellikle de bel ve boyun ağrılarında sertlik, uyuşukluk, spazmlar veya karıncalanma şeklinde türleriyle karşılaşabilirsiniz. Sinirler etkilenir, özellikle bel ağrısı ya da boyun ağrısı bacaklar başta bir organımızda ve ya vücudun tamamında bir hastalığın belirtisi olabilir. Dayanılmaz hissedilen bel ağrısı ya da boyun ağrısı için mutlaka bir uzman hekime muayene olunması gerektiğini ifade eden Gülşen, “ Diğer yandan ağrının hayat konforunu etkilememesi için destekleyici olarak doğada yürüyüş ve ya temiz havada solunum egzersizleri yapılması fiziksel faydalar yanısıra, hayat şartlarının getirdiği zorlukları da bir nebze dağıtmamıza yardımcı olur. Doğada yaşa uygun spor hareketlerinin bir faydasının da sinir baskıları sonucu bacaklarda ortaya çıkan uyuşma veya karıncalanmaları yok etmesidir. Tabi ki bu tür ağrıları yaşamamak için düzenli bir uykuyu da gözardı etmemek gerekir.”dedi.

Yaşlılık gelmeden tedbir almalıyız

Genetik yapının kişinin sağlık haritasında önemli bir rolü olduğunu ama her hastalığın da bu sebepten kaynaklanmadığını belirten Prof.Dr. Gülçin Gülşen, “ Genetik yapıya mahkum olmak kolaycılık olur. Özellikle de bel ve boyun kemiği yapısında yaşlılığın getirdiği etkileri azaltmak için yıllar içinde yapabileceğimiz çok şeyler var.”dedi.

Gülşen, “Her insanın fiziksel ve duygusal yapıları farklıdır ve her birimiz farklı bir hayat yaşıyoruz. Ortak yönümüz yaşam şekillerinden kaynaklanan benzer rahatsızlıkların olması. Kötü beslenme, stres, spor eksikliği ve kötü duruş özellikle bel ve boyun ağrılarını tetikleyen temel faktörler. Sağlıklı bir vücuda kavuşmak, zararlı etkilerden korunmak tamamen kişinin imkanları dahilinde yapabileceği şeylerdir.”dedi.