VARİSTEN GÜNÜBİRLİK TEDAVİLERLE KURTULMAK MÜMKÜN
Türkiye’de 5 milyon kişinin varisi var. Varisin kadınlarda görülme sıklığının 10 kat daha fazla olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr. Yavuz Enç,, hayati riski olmasa da yaşam kalitesini düşüren varisten kısa süreli tedavilerle kurtulmanın mümkün olduğunu söylüyor.
Bacaklarda ağrı, gün içinde giderek artan kramplar, gecenin özellikle ilk yarısında sızlamalar, uyuşma ve karıncalanma gibi belirtilerle kendini gösteren varislerden, günübirlik tedavilerle, hiçbir iz kalmadan kurtulmak mümkün. Skleroterapi, lazer ve radyo frekans dalgaları kullanılarak yapılan tedaviler sonrasında hasta yürüyerek ya da otomobil kullanarak evine dönebiliyor.
Varisi; özellikle bacaklarda toplardamarların, kan akımının tek yöne olmasını sağlayan kapakçıklarının bozulması sonucu genişlemesi, uzaması ve büklüm büklüm olması ile ortaya çıkan bir hastalık olarak ifade eden Anadolu Sağlık Merkezi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr. Yavuz Enç, tedavi için erken hareket edilmesinin önemine değiniyor: “Tedavinin geciktirilmesi halinde iyileşmeyen bacak yaraları, deride kalınlaşma, kanama ve iltihap gibi şikayetler artar, hatta tedaviye rağmen tamamen düzelme olamayabilir.”
Ayakta durmayı gerektiren mesleklerde risk artıyor
Varisin şişmanlarda daha fazla görüldüğü ve ileri yaşlarda da görülme sıklığının arttığını belirten Enç, ayakta durmayı gerektiren mesleklerde, sakin yaşam şekli olan, yürümeyen, saatlerce televizyon izleyen kişilerde de varis olasılığının yüksek olduğunu kaydediyor.
Doç.Dr. Yavuz Enç, variste tedavi sürecinin zorlu olmadığını belirterek, şunları söylüyor: “Günümüzde geliştirilen yeni noninvaziv girişimlerle genelde poliklinik düzeyinde tedavi sağlanabiliyor. Tedavi gerekliliği ve tipi hastaya göre değişiyor. Genç bir kadında görüntü bozukluğuna yol açan küçük bir varis; egzersiz, diyet, giyim şekli ve uzun süreli ayakta durmak ile oturmaktan kaçınmak gibi konservatif yöntemlerle tedavi edilebileceği gibi ileri yaştaki daha yaygın varisleri olan hastalar basınçlı varis çorabı ile yaşam boyu izlenebiliyor.”