Genel SağlıkHABERLER

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEDE EĞİTİMİN ÖNEMİ

Uyuşturucu ile etkin mücadele için Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilköğretim okulları ve liselerde tarih, biyoloji, matematik gibi “uyuşturucu” adı altında dersler vermesi önerildi.

Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şahin Filiz, yaptığı açıklamada, uyuşturucu ile mücadelede Yeşilay’ın yetersiz kaldığını beliritti ve sadece bilgi vermenin yeterli olmadığını, önemli olanın küçük yaştan başlayan eğitimle, neden-sonuç ilişkisi içinde bunun gençlere verilebilmesi olduğunu söyledi.

Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şahin Filiz, yaptığı açıklamada, ülkemizde 12-24 yaşları arasında yaklaşık 60 bin gencin uyuşturucu kullandığını söyledi.

Bu yaşlarda uyuşturucuya başlamanın en önemli nedeninin arkadaş ortamları olduğunu belirten Filiz, derslerdeki başarısızlıklar, ailedeki sorunlar ve farklı bir yaşam isteğinin de gençleri uyuşturucuya yönlendirdiğini vurguladı.

Özellikle ergenlik dönemindeki gençlere yeteri kadar güvenilmemesi ve görev bilincinin yerleştirilmemesi nedeniyle ortaya çıkan psikolojik sorunların da gençleri uyuşturucuya yönlendireceğini bildiren Filiz, bazı gençlerin yaşadığı her sorunu uyuşturucu aracılığıyla çözüme kavuşturmak istediğini ifade etti.

SOSYAL YAŞAMI ETKİLİYOR

Uyuşturucu kullananların sayısının hızla artmasının sosyal yaşamı olumsuz yönde etkileyerek toplumda ahlaki çöküntüye neden olduğunu vurgulayan Filiz, şöyle devam etti: “Kısacası uyuşturucu, genç yaşta yakaladığı kişilerin ileriye dönük hayatını karartıyor. Uyuşturucu bağımlısı gençler, ailesi başta olmak üzere çevresiyle ilişki kurmada zorluk çekiyor, yakınlarına bile saldırgan tavırlar göstermeye başlıyorlar. Yapılan araştırmalar, gençlerin önemli bir kısmının uyuşturucu bulmak için hırsızlığa yöneldiğini, intihar eden çok sayıda gencin ise uyuşturucu kullandığını göstermektedir.”

ÖĞÜT YERİNE EĞİTİM

Gençlere uyuşturucunun zararları ile ilgili öğüt yerine düzenli eğitim verilmesi gerektiğini ifade eden Filiz, şunları kaydetti: “Öğütler gençler için her zaman sıkıcı ve boş gelmiştir. Genelde öğütleri kulak arkası yaparlar ve (Haklısın) deyip geçerler. Bu nedenle, uyuşturucunun zararları, öğütten daha etkili olması ve gençlere tam olarak empoze edilebilmesi için okullarda ders olarak okutulmalı.

Milli Eğitim Bakanlığı’na eğitim müfredatından nasıl tarih, biyoloji ve matematik gibi dersler varsa uyuşturucu adı altında da dersler koymasını öneriyorum. Ancak, Türkiye’nin geleceği açısından çok önemli olan bu ders bilgisayara bilgi yüklenir gibi verilmemeli, ayrıntıya inilerek herşeyiyle anlatılmalıdır”.

Amerika ve Avrupa ülkelerinin kreşten başlayan eğitim ile uyuşturucunun önüne geçme yönünde çalışma başlattığını da belirten Filiz, şöyle devam etti: “Uyuşturucu ile mücadelede Yeşilay’ın yetersiz kaldığı görülmektedir. Sadece bilgi vermek yetmiyor. Önemli olan küçük yaştan başlayan eğitimle, neden-sonuç ilişkisi içinde bunun gençlere verilebilmesidir. Bu da ancak, okullarda verilecek ciddi bir eğitimle yapılabilir. Buna olanak yoksa sağlık dersleri kapsamında uyuşturucuya mutlaka daha geniş yer verilmeli, gençler uyuşturucu konusunda etkin bir şekilde bilgilendirilmelidir.”