Genel SağlıkHABERLER

TÜRKİYE VE DÜNYADA GRİP SALGINI YOK

Sağlık Bakanlığı bünyesinde, üniversite öğretim üyelerinden oluşan “Grip Hastalığı Bilimsel Çalışma Grubu”, Türkiye ve dünyada şu anda grip salgını bulunmadığını bildirdi.

Hastalıkla ilgili ileri aşamalarda tedbir alınması için hazırlık planı gerçekleştirildi. Bu plan kapsamında belirlenen illerde grip veya benzeri hastalık taşıyanlardan alınan örneklerde ağır seyredecek bir virüse rastlanmadı.

Çalışma Grubu’nun, 2 haftadır düzenli yaptığı toplantılar sonucu elde edilen veriler, Sağlık Bakanlığı Toplantı Salonu’nda açıklandı. Toplantıda konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cihanser Erel, periyodik olarak toplanan çalışma grubunun, son toplantısını bugün yaptığını belirtti.Yapılan toplantılar sonucunda grip hastalığıyla ilgili alınması gereken önlemlerle ilgili tavsiye kararı alındığını söyleyen Erel, Sağlık Bakanlığı’nın da bunları uyguladığını kaydetti.

Grip Hastalığı Bilimsel Çalışma Grubu’nun hastalıkla ilgili yaptığı değerlendirmeleri açıklayan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yapılan değerlendirme sonucunda dünyada ve Türkiye’de grip salgınını gösterir bir bulgunun tespit edilmediğini bildirdi.

GRİP VAKALARINI İZLEME SİSTEMİ

Hastalıkla ilgili daha ileri ki aşamalarda tedbirler alınması için hazırlık planı gerçekleştirildiğini kaydeden Ceyhan, korunmak için yapılacak en önemli faaliyetin çok iyi işleyen bir hastalık izleme sistemi kurulması ve erken uyarı sisteminin oluşturulması olduğunu bildirdi. Ceyhan, bu kapsamda, belirlenen illerde, grip veya benzeri hastalık taşıyanlardan alınan örneklerin Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi ve İstanbul Üniversitesi viroloji laboratuvarlarında incelediğini ifade etti. Yapılan incelemelerde şu anda tespit edilen grip virüsünün, ağır seyredecek bir virüs olmadığını ve aşıyla koruma sağlanabileceğini söyleyen Prof. Dr. Ceyhan, Türkiye’de grup aşısıyla ilgili sıkıntı bulunmadığını da bildirdi.

“TÜRKİYE’DE KUŞ GRİBİ VAKASI YOK”

Kamuoyunda öldürücü olarak nitelenen “kuş gribi” vakasına da Türkiye’de rastlanmadığını dile getiren Ceyhan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca verilen bilgilere hayvanlarda da bu virüse rastlanmadığını kaydetti.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Arman da grip hastalığının diğer soğuk algınlığı hastalıklarından ayırt edilmesi gerektiğini vurguladı. Gribin, genellikle ani yükselen ateş, ağrı, öksürük, burun tıkanıklığı, baş ağrısı gibi belirtiler vereceğini kaydeden Arman, ateş yapmayan soğuk algınlıklarının ise gribe göre daha kısa sürdüğünüifade etti. Şeker, kronik böbrek, kronik akciğer, kalp hastalarının grip açısından risk grubunda olduklarını söyleyen Arman, bu kişilerde hastalığın daha ciddi seyrettiğini, bu gibi durumlarda ölüm riskinin de yükseldiğini vurguladı.

Gazetecilerin soruları üzerine Numune Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Hürrem Bodur, bu tür hastalıklarda bilinçsiz antibiyotik tüketiminin önlenmesi gerektiğine işaret etti. Bodur, “Bu tür hastalıklarda kesinlikle antibiyotik kullanılmamalı. Aksine dirençli olmayan mikroorganizmaların yerleşmesine neden olur. Böyle durumlarda derhal hekime başvurulmalı ve antibiyotik mutlaka uzman hekimin tavsiyesiyle kullanılmalı” diye konuştu.

“ŞAP, ŞUP ÖPÜŞMEYİN”

Hacettepe Üniversitesi’nden Doç. Dr. Levent Akın da bir başka soru üzerine, hastalıktan korunmak için aşının yanı sıra bulaşma yollarından da uzak durulması gerektiğini belirtti. Akın, “Toplum olarak gereksiz davranışlarımızdan vazgeçmeliyiz. Şap, şup birbirimizi öpüyoruz. Bu davranışımızdan biraz daha feragat edersek hiç olmazsa toplumda etkilenen hasta sayısını artırmamış oluruz” dedi.

Mehmet Ceyhan da özellikle kış aylarında toplumda çok sık rastlanan soğuk algınlığı vakalarının, grip hastalığından nasıl ayırt edileceğinin sorulması üzerine, çevrede görülen vakaların çoğunun gripolmadığını söyledi. Dilek Arman da “Grip çoğu zaman yatağa düşürüyor. Çevremizde yaşamını kesintiye uğratmadan yaşamını sürdürenler grip değil” diye konuştu. Grip aşısıyla ilgili bir soruya karşılık da Mehmet Ceyhan, Dünya Sağlık Örgütü’nün her yıl en fazla dolaşan virüslere karşı antijenler geliştirdiğini belirtti. Ceyhan, grip aşısının ancak yüzde 50 oranındakoruyuculuğu bulunduğunu kaydederek, aşının, gribin daha hafif seyretmesine neden olacağını, risk grubundakilere her yıl yapılması gerektiğini bildirdi.