TOKSOPLAZMOZİSLİ SÜRÜCÜLERDE KAZA YAPMA RİSKİ YÜKSEK
Çek Cumhuriyeti’nde yapılan araştırmada, “Toksoplazma gondii” adı verilen bir parazitin meydana getirdiği toksoplazmozis hastalığını taşıyan sürücülerin, yola konsantre olamadıkları ve bu hastalığı taşımayan sürücülere oranla 2,65 kat fazla kaza yapma riski taşıdıkları görüldü.
British Medical Journal adlı dergide yayınlanan araştırmaya göre, toksoplazmozis hastalığı sinirlerde ve kaslarda kiste yol açabiliyor ve sürücünün kontrol yeteneğini azaltıyor. Toksoplazma gondii paraziti, dünyanın hemen her yerindeki insan ve hayvanlarda görülebiliyor. Çeşitli toplumlarda yüzde 20 ila yüzde 100 arasında değişen oranlarda enfeksiyon olmasına rağmen, bu enfekte kişilerden çok azı ciddi hastalık tablosu gösteriyor.
Bununla beraber eğer bir kadın gebeliği sırasında toksoplazma paraziti ile enfekte olursa ve enfeksiyon fetusa (anne karnındaki bebeğe) geçerse yenidoğanda tahripkar etkiler yapan “doğumsal (konjenital) toksoplazmozis” hastalığı gelişebiliyor. Bazen bu tahripkar etki çok şiddetli oluyor ve düşüklere de yol açabiliyor.
Hastalığın belirtileri oldukça hafif seyredip nezle benzeri bir görünümle ortaya çıkabiliyor. Birçok kişi de ise hiçbir hastalık belirtisi görülmüyor. Sık rastlanan belirtiler arasında lenf bezlerinin şişmesi, fazla yüksek olmayan ateş, yorgunluk, boğaz ağrısı ve kas ağrısı bulunuyor, ancak bu belirtiler genellikle 1-2 hafta içinde kayboluyor.
Toksoplazmozis, çiğ veya az pişmiş enfekte etlerin yenmesiyle, hastalığı taşıyan anneden fetusa geçmesiyle, kan nakilleri ve kedilerin dışkılarında bulunan enfekte kistlerin yiyecek ve içeceklerle beraber alınmasıyla insanlara bulaşabiliyor.