Genel SağlıkHABERLER

TELETIP

“Teletıp”

Barış Hekimleri Vakfı ile TÜBİTAK arasında ABD’den 5, Türkiye’den 6 üniversitenin tıp fakültelerinin görüntülü ve sesli bağlantıyla iletişim kurmasını sağlayacak “teletıp” sözleşmesi imzalandı.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Namık Kemal Pak, Başkanlık Salonu’nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Barış Hekimleri Vakfı ile TÜBİTAK arasında, başta protez olmak üzere “teletıp” alanında işbirliğini öngören ortak niyet beyanının, ABD’den 5, Türkiye’den de 6 üniversitenin tıp fakültelerini kapsadığını bildirdi.

TÜBİTAK’ın, 10 yıl önce internetin Türkiye’ye getirilmesinde öncülük ettiğini anımsatan Prof. Dr. Pak, TÜBİTAK’ın üniversiteler arasındaki akademik internet ağının işletilmesinden de sorumlu olduğunu kaydetti. TÜBİTAK’ın uğraş alanının, bu hizmetin yurt genelinde yaygın hale getirilmesi ve ulaşılan noktalardaki ağ bantlarının genişletilmesi ve yurtdışı bağlantısının Avrupa Birliği (AB) standartlarına çıkarılması olduğunu ifade eden Prof. Dr. Pak, “Mevcut ağı işletmek ve genişletmek durumundayız. Aksi takdirde ağ tıkanma noktasına gelecektir” dedi. Prof. Dr. Pak, bu sözleşmeyle kuruluşlar arasındaki bilgi alışverişine ve işbirliğine ivme kazandırılacağını söyledi.

Barış Hekimleri Vakfı adına törene katılan David Young da sözleşmenin imzalanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Daha sonra Young ile Prof. Dr. Pak, “teletıp” sözleşmesini imzaladılar.

Prof. Dr. Pak’ın görüntülü ve interaktif sağlık iletişim ağı olarak adlandırılan “teletıp” sistemi hakkında verdiği bilgiye göre, sisteme ABD’den katılacak 5 üniversitenin koordinasyonunu Old Dominion Üniversitesi üstlenecek. Türkiye’den ise Diyarbakır-Dicle, Urfa-Harran, Van-Yüzüncü Yıl, Adana-Çukurova üniversiteleri ile Ankara’dan Hacettepe ve Ankara üniversiteleri katılacak. Ankara ve Hacettepe üniversiteleri “teletıp” uygulamasının eğiticilik görevini de yerine getirecek.

TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) tarafından sağlanacak özel iletişim hatları ile “teletıp” uygulamasına katılan bilim adamları, karşılıklı görüntülü ve sesli iletişim sağlayabilecek, bilgi alışverişinde bulunabilecekler.