Genel SağlıkHABERLER

STENTLER BY-PASS’IN YERİNİ Mİ ALIYOR?

By-pass gerektiren hastalara uygulanan stent (çelik kafes) uygulamasında artış olduğu, stentlerin by-pass’ın yerini almaya başladığı bildirildi.

Stent (çelik kafes) uygulamasının kullanım sıklığı 1991 yılında yüzde 2,7 iken 1999’da yüzde 79 oldu

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cihangir Uyan, stentlerin artık by-pass’ın yerini almaya başladığını söyledi.

Büyük klinik çalışmaların sonuçlarına göre, kalp damarlarına yerleştirilen stentlerle damara uygulanan by-pass sonuçları arasında herhangi bir fark olmadığını bildiren Uyan, şöyle konuştu: “Ana sıkıntı, stent uyguladığımız hastalarda by-pass’a göre damarın daralma oranının sık olması idi. Günümüzde ilaç kaplı stentlerin keşfedilmesi, bu sıkıntıyı ortadan kaldırdı. İlaçla kaplı stentlerin büyük gruplardaki sonuçlarına göre, tekrar daralma oranı yüzde 3-6’lara kadar indi. Stentlerin kullanım sıklığı 1991 yılında yüzde 2,7 iken bu oran 1999 yılında yüzde 79’lara çıktı. Bu da göstermektedir ki, artık hastalarımızı by-pass’a göndermeden stent takarak istediğimiz sonuçlara rahatlıkla ulaşabilmekteyiz.”

4 BİN 200 DOLAR

Bugüne kadar en ufak stent çapının 2,5 milimetre iken artık 2,5 milimetrenin altındaki damarlara uygun stentler üretilmeye başladığını kaydeden Dekan Prof. Dr. Cihangir Uyan, “By-pass’ın yerini alabilecek olan stentler Fransa’da 2 bin euroya satılıyor. Türkiye’de ise yaklaşık 4 bin 200 dolara satılıyor. Türkiye’deki sosyal güvenlik kurumları hastaların stent paralarını karşılamıyor. Stentleri ancak hastalar kendi paralarıyla aldığında kullanabiliyoruz” diye konuştu.