SOBADAN ZEHİRLENMEMEK İÇİN
Kış aylarında sıkça rastlanan sobadan sızan gazdan zehirlenme olaylarının önüne, bilinçli soba kullanımı ile geçilebilir. Uzmanların şu uyarılarını dikkate alın..
Kış aylarında sıkça rastlanan sobadan sızan gazdan zehirlenme olaylarının önüne, bilinçli soba kullanımı ile geçilebilir.
Sobadaki ateşin üzerine kömür ilave edilmemesi, dolu kova ile değiştirilmesi gerekir. Baca ve borularda zift ile katran oluşumunu engellemek için soba, bacaya en uygun mesafeye kurulmalı ve az sayıda dirsek kullanılmalı.
Kırıkkale Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Makine Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Prof. Dr. Veli Çelik, kış aylarında sıkça rastlanan sobadan sızan gazdan zehirlenme olaylarının önüne, bilinçli soba kullanımı ile geçilebileceğini söyledi.
Prof. Dr. Çelik, kış aylarıyla birlikte Türkiye’nin birçok bölgesinde sobadan sızan gazdan zehirlenme olaylarının yaşanmaya başladığını anımsattı. Isınmak için yakılan sobalardan sızan gazların birçok aile faciasına yol açtığına dikkati çeken Prof. Dr. Çelik, soba kullanan ailelerin basit yöntemlerle zehirlenmelerden korunabileceklerini belirtti.
Prof. Dr. Çelik, sobadan zehirlenmelere karşın şu uyarılarda bulundu: “Kömür tam tutuşmadan soba uyutulmamalı. Soba borusu ve dirsekleri belli periyotlarda temizlenmeli, kazanlar TSE standartlarına uygun olmalıdır. Baca ve borularda zift ve katran oluşumunu engellemek için soba, bacaya en uygun mesafeye kurulmalı ve az sayıda dirsek kullanılmalıdır. Yatay borulara bacaya doğru yüzde 10 eğim verilmelidir. Yanma sırasında sobanın kapakları ayarlanarak hızlı yanma önlenmelidir. Bacalar, çatlak ve sıvasız olmamalıdır.”
ISI KAYBININ ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN
Kışın, ısı kaybının önlenmesi ve daha az kömürle ısınmak için üstten yakmalı sobaların kullanılmasının daha yararlı olacağını ifade eden Prof. Dr. Çelik, sobanın tutuşturulması sırasında ise alt kapağın kapalı, üst kapağın açık tutulmasını önerdi.
Cam kenarlarına macun, pencere ve kapı kenarlarına ise silikon, sünger fitil yaptırılmasının ısı kaybını önleyeceğini ifade eden Prof. Dr. Çelik, “Ayrıca sandalye ve eşyalar dış duvarlardan uzak tutulması gerekir. Gece pencereler, panjur, perde veya rüzgarlıkla örtülmeli, radyatörlerin üstleri ve önleri kapatılmamalıdır” diye konuştu.
Prof. Dr. Çelik, plastik, lastik, araba lastiği, temizlenmemiş tahta, hayvan ve asfalt atığı, boya, atık petrol ürünleri ve çöplerin soba ve kalorifer kazanlarında yakılması halinde kanser yapıcı maddeler oluşturduğunu kaydetti.