Genel SağlıkHABERLER

SİYASİ TERCİHTE SAĞLIĞIN ROLÜ

Medipol Üniversitesi’nin katkılarıyla hazırlanan SD Dergi’nin yeni sayısında seçime günler kala sağlığın siyaseti etkileme gücü masaya yatırıldı. Türkiye’de son dönem seçim araştırmalarının en başarılı ismi olan Adil Gür, “Türk Halkı Hükümetin En Başarılı İcraatı Olarak Sağlığı Görüyor” başlığıyla yayınlanan röportajında Türk halkının, AK Parti’nin en çok sağlıktaki uygulamalarından memnun olduğunu ifade etti

Ömer Çakkal’ın imzasıyla yayımlanan röportajda seçim anketlerinde sağlığın 3. sıradaki sorunken bugün artık 6 ve 7. sorun olarak görüldüğünü ifade eden Gür, “Türk halkı, AK Parti’nin en çok sağlıktaki uygulamalarından memnun. Ardından sırayla okullardaki ücretsiz ders kitapları, TOKİ konutları, duble yollar ve sosyal yardımlar sayılıyor. Partilerin güçlü ve zayıf imaj unsurları vardır. AK Parti’nin en güçlü imajlarından biri sağlık” diye belirtti.

Sağlık artık önemli değil, marjinal bir sorun

Medipol Üniversitesi’nin katkılarıyla hazırlanan SD Dergi’nin yeni sayısına konuşan A&G Araştırma Şirketi’nin Başkanı Adil Gür, anketlerde vatandaşlara “Türkiye’nin en önemli sorunu nedir” diye sorduğunda ekonomi ve işsizliğin başta geldiğini ifade ettiği röportajında özetle şunları dile getirdi: “AK Parti’nin iktidarı öncesi terör ve sağlık Türkiye’nin en önemli sorunları arasında gösterilirken bugün artık marjinal sorunlar olarak öne çıkıyorlar. Seçmen tercihlerini etkileyen en temel şey algılardır, var olan gerçekler değildir. Cumhuriyet Halk Partisi’nin şimdi bir aile sigortası projesi var. Bu proje, seçmen tercihlerini 2 mi etkiler, 3 mü yoksa 10 mu, bunu parti yöneticilerinin performansı belirleyecektir. Ama mutlaka bir etkisi olacaktır.”

Aile hekimi endişesi

“Seçmende, ‘Acaba aile hekiminden başka kimseye gidebilecek miyim?‘ diye bir endişe var. Performans ölçümü sistemine karşı olumsuz bir kanaat var. Kamu hastanelerinin modernleştirilmesi halkın ruh halini düzeltiyor. Bazı belediyelerin sadece diyaliz hastasını evinden alıp evine bıraktığı için çok başarılı algılandığını gördük. Özelde tedavi ve tüm eczanelerden ilaç alma imkanı, sağlıktaki başarı algısının en önemli nedenleri.”

Tercihte ilk sıra, sağlık

Siyasal Tercihlerde Sağlığın Rolü başlığıyla yazdığı makalesinde Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın Sağlık Bakanlığı tarafından küresel gelişmeleri gözeten, ülkenin sosyo- ekonomik gerçeklerine uygun, yapısal, planlı ve sürdürülebilir bir Türkiye modeli olarak hazırlandığını kaydeden Doç. Dr. Turan Buzgan, siyasal tercihlerde ilk sırada sağlığın rolü olduğunu anlattı.

Siyasi eğilim ne olursa olsun…

Osman Güzelgöz, Türkiye’de 1950’li yıllardan 1970’lerin sonuna kadar geçen sürede aşılama oranları, hastanelerin durumu ya da sosyal güvenlik sisteminin sorunlarına dair hiçbir gelişme yaşanmadığını vurguladığı Sağlık Reformu ve Seçimler başlıklı yazısında, “2002 sonlarında başlayan “İnsanı yaşatarak devleti de yaşatma”yı ilke edinmiş hizmet anlayışı, seçmen tercihlerini ideolojik olmaktan çıkarmış, daha rasyonel bir çizgiye taşımıştır. Artık siyasi eğilimi ne olursa olsun seçmenler sandığa giderken hastanelerde, sağlık ocaklarında, aile sağlığı merkezlerinde, 112 ambulanslarında gördükleri insanca muameleyi göz ardı etmemektedir” saptamasında bulundu.

Genel başkan yardımcıları konuştu…

Siyasi partilerin sağlığa bakışını partilerin genel başkan yardımcılarından aldığı görüşler aracılığıyla ortaya koyan bir haber çalışmasına imza atan Ömer Çakkal, Siyasi Partilerin Sağlığa Bakışı başlıklı yazısında uygulanan sağlık politikalarının detaylarını ve partilerin bu yönde beklentileri ile geleceğe ilişkin planlamalarını analiz etti.

Hizmetteki sıçrayış oy olarak döndü

Bülent Akarcalı, 2007 seçimleriyle birlikte sağlık hizmetlerindeki büyük sıçrayışın AK Partiye oy olarak geri döndüğünü ciddi biçimde gösterdiğini ortaya koyduğu Seçmen Tercihlerinde Sağlık Politikalarının Etkisi başlıklı yazısında, “Son zamanlarda şahit olduğumuz bazı siyasallaşmış meslek kuruluşların düzenlediği sokak gösterilerinin, bu hizmetlerin getirdiği siyasi kazanımları küçümsetmek, önemsiz, yetersiz hatta tamamen yanlış göstermek amaçlı olduğunu iddia edebiliriz. Ameliyat arasında dışarı çıkıp, “Hastanızda beklenmedik sorun var, ameliyata devam için fazladan 3-5 bin lira vereceksiniz” diyen vicdansız tuzu kuruların bu gerçeği görmemelerini doğal karşılayabiliriz” diyerek hükümetin sağlık alanında yaptığı yeniliklerin görmezden gelinmemesi gerektiğini öne sürdü.

Sağlığın siyaseti etkileme gücü konusunun konusunda uzman isimler tarafından kaleme alınan makaleler aracılığıyla işlendiği dergide öne çıkan makaleler şunlar:

Türk Halkı Hükümetin En Başarılı İcraatı Olarak Sağlığı Görüyor- Adil Gür, Siyasal Tercihlerde Sağlığın Rolü- Doç. Dr. Turan Buzgan, Sağlık Reformu ve Seçimler- Osman Güzelgöz, Siyasi Partilerin Sağlığa Bakışı- Ömer Çakkal, Seçmen Tercihlerinde Sağlık Politikalarının Etkisi- Bülent Akarcalı, Seçimler ve Sosyal Medya- Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Sağlık Hizmetlerinden Vatandaş Memnuniyeti ve Yansımaları- Prof. Dr. Nihat Tosun, Partilerin İnternet Siteleri ile Programlarında Sağlık ve Bilişim- İlker Köse.