SİGARA İÇEN KADINLARIN AKCİĞER KANSERİNE YAKALANMA RİSKİ, ERKEKLERİN İKİ KATI
Dünyada Her Altı Buçuk Saniyede Bir Kişi Sigara Nedeniyle Hayatını Kaybediyor
Amerikalı yerli şamanların ayinlerinde kullandıkları tütün Avrupalılar tarafından keşfedildiğinde eğlence ve vakit geçirme aracı olarak yaygınlaştı. 1605 yılında Venedikli tüccarların Ormanlı topraklarına taşıdığı tütün kaynaklı oluşan nikotin bağımlılığının esrar ve hatta eroinden daha güçlü olduğuna dikkatleri çeken Universal Alman Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Yaman “Sigara günümüzde kitlesel ölüm nedenidir. 20 Kasım Dünya Sigarayı Bırakma Günü. Keza 9 Şubat ve 31 Mayıs’ta da benzer içeriklerde dünya çapında sigara bağımlılığına karşı bilinçlendirme çalışmaları yürütülüyor. Ancak her yıl 5 milyon kişinin ölüm sebebi olan sigaraya karşı özel günlerde değil her gün konuşmalıyız” dedi.
Sigara dumanında bulunan nikotin en güçlü bir psikolojik uyarıcılardan biri. Sigara dumanının içinize çekilmesinden on saniye sonra nikotin beyne ulaşıyor; zevk alma, gevşeme, sakinleşme, konsantrasyon artışı hissi oluşturuyor. Kişiyi bağımlı kılan madde işte bu nikotin. Vücutta nikotin miktarı arttıkça etkisi azalıyor ve zevk almak için daha çok nikotin alma isteği uyandırıyor.
Türkiye’de kadınlarda sigara içme oranı dünya ortalamasının üstünde!
Universal Hastaneler Grubu’na bağlı Universal Alman Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Yaman “Dünyada 1,3 milyar insan sigara içiyor. Dünya genelinde erkeklerin %47,5’i kadınların %10,3’ü sigara içiyor. Ülkemize bakıldığında ise bu oran erkeklerde %43,5 kadınlarda %16’dır. Görüldüğü gibi Türkiye’de kadınlarda sigara içme oranı dünya ortalamasının üstünde. Sigaranın en önemli zararı ise solunum ve dolaşım sistemlerinde ortaya çıkıyor. Solunum sistemi hastalıkları olan KOAH, akciğer kanseri ve astım çağımızda giderek artan en önemli sağlık sorunu haline geldi” diyor.
Müdahale edilmezse 2020 yılında 10 milyon kişi sigara nedeniyle hayatını kaybedecek!
Ülkemizde ortalama yaşam süresi erkeklerde 75, kadınlarda ise 77. Son 20 yılda insan ömrü 10 yıl uzadığını anımsatan Prof. Dr. Yaman “Sigara tüketiminin azaltılamaması halinde 2020 yılında, ülkemize 550 bin kişi, dünyada 5 milyon kişi sigaranın neden olduğu hastalıklardan ölecek. Bu rakam çok korkunç bir gerçeği ifade ediyor. Sigara bir kitlesel ölüm nedenidir.
Akciğer kanserinin erken tanısında kurtulma oranı %80, geciken tanılarda ise oran %15’e düşüyor!
Günümüzde kadın ölümlerinin artmasının nedeni olarak akciğer kanseri adres gösteren Prof. Dr. Yaman “Akciğer kanserinin erken tanısında kurtulma oranı %80. Ama ne yazık ki gecikince bu oran %15’lere düşüyor. Son yıllarda sigara içen kişilerde yapılan düşük radyasyonlu bilgisayarlı tomografi incelemeleri erken tanıyı mümkün kılıyor. Sigara içen kadınlar sigara içen erkeklere göre 2 kat daha fazla akciğer kanserine yakalanma riskine sahip. Yine mutfaktaki risk olan radon gazı, özellikle sigara içen kadınlarda akciğer kanseri oranını arttırıyor. Bu nedenle kadınların akciğer kanseri konusunda uyarılması ve toplumsal duyarlılığın arttırılması gerekiyor” dedi.
Akciğer kanseri ile mücadelede en büyük hedef: Sigara ile mücadele
Ülkemizde son yıllarda uygulanan politikalar sayesinde sigara tüketiminin %7 oranında azaldığına dikkatleri çeken Prof. Dr. Yaman “Sigara içen kişi kendi iradesi ile bundan vazgeçebilirse de bu oranın %10 olduğu bilinmektedir. Sigara bırakmak isteyen tüm bağımlılar profesyonel destek almalıdırlar. Günde 15 ya da daha fazla sigara içenler ve günün ilk yarım saati içinde sigara içme ihtiyacı hissedenlere etkinliği kanıtlanmış tıbbi tedavi yöntemlerini önermekteyiz” dedi.