SIĞ VE KALABALIK YERDE DENİZE GİRMEK TEHLİKELİ
Özellikle bulaşıcı ve tehlikeli olan Hepatit B, tifo ve deri hastalıklarının sığ ve kalabalık sahillerde çok yaygın bir şekilde görüldüğü vurgulandı
Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Durak, açıklarda akıntıyla kendini temizleyebilen denizin sığ yerlerde bu işlevini tam olarak yerine getiremediğini ifade etti.
Tatilcilerin belli plajlara büyük ilgi göstermesiyle sahillerde yoğun bir kalabalık oluştuğunu vurgulayan Durak, şunları kaydetti: “Derin yerlerde denize çok sayıda insanın girmesi sağlık açısından önemli bir tehlike oluşturmuyor. Ancak, sığ yerlerde deniz kendini temizleyemediği ve daha kolay kirlilik oluştuğu için çeşitli hastalıklara yakalanma riski artıyor. Bu yerlerde, kalabalık nedeniyle birbirine çok yakın denize giren insanlar hastalıklarını diğerlerine çok rahat bir şekilde bulaştırabiliyor.”
Özellikle bulaşıcı ve tehlikeli olan Hepatit B, tifo ve deri hastalıklarının sığ ve kalabalık sahillerde çok yaygın bir şekilde görüldüğünü vurgulayan Durak, sağlıklı bir tatil için derin ya da kalabalık olmayan sahillerden denize girilmesi gerektiğini söyledi.
Gerek kimyasal atıklar gerekse kanalizasyon atıklarının döküldüğü yerlerde de denize girilmesinin sakıncalı olduğunu bildiren Durak, bu tür yerlerin belediyelerce kontrol edilmesi ve gerekli uyarıların yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.