Genel SağlıkHABERLER

SELÜLİTE DUR DEMEK İÇİN UZMAN YARDIMI ALIN

Yaz aylarının yaklaşması ile birlikte kadınları endişelendiren konuların başında selülit geliyor. Doğru beslenme ve düzenli egzersizle kontrol altına alınabilen selülitle mücadele etmek için ise uzman yardımı alınması gerekiyor. Memorial Hizmet Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Hande Ulusal, selülitle ilgili bilinmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Sadece estetik görünümü değil sağlığı da olumsuz etkiliyor

Selülit, cilt ve cilt altı dokulardaki kan ve lenfatik dolaşımın bozulması; bağ dokularının cildi aşağı doğru çekip portakal kabuğu görüntüsüne yol açan çökmelere neden olması, yağın cilde doğru fıtıklaşması ve ciltte bu çekme ve itmeye bağlı olarak incelmeler meydana gelmesi sonucu oluşur. İlk aşaması dolaşım bozukluğu ile başlar. Bunun sonucu damar duvarlarından sızan serum, doku aralıklarında toplanarak doku ödemini oluşturur. Ödem bir taraftan kan ile yağ hücreleri arasındaki iletişimin aksamasına ve yağ hücrelerinin metabolizmasının bozulmasına yol açarken; diğer taraftan bağ dokusunun yapısının bozularak, setleşmesine neden olur. Bunun sonucu elastikiyetini kaybetmiş bantlarla çevrili, aşırı büyümüş yağ dokusu hücrelerinden meydana gelmiş nodüller oluşur. Bu ikinci aşama olup, selülite özgü portakal kabuğu görünümü ile kendini gösterir. Üçüncü aşama ise patolojik sürecin devam etmesi sonucu, nodüllerin birbirine yapışarak daha büyük nodülleri oluşturması aşamasıdır. Bu aşamada nodüllerin sinirler üzerine basısı nedeniyle ağrı oluşabilir.

Dar elbise ve korseler selülit nedeni

Genetik yatkınlık, östrojen hormonu artışı, gebelik, doğum kontrol hapı kullanımı, menopoz, bölgesel dolaşım bozukluğu (dar elbiseler ve korse kullanımı), kalorili ve kafeinden zengin beslenme, alkol ve sigara kullanımı, hareketsiz yaşam selülitin başlıca nedenleri arasındadır.

Selüliti önlemek için;

1.Doğru beslenin: Şeker, tuz, un ve yağ tüketimi minimuma indirilmelidir. Çay, kahve, çikolata gibi kafeinden zengin gıdalar fazla miktarda tüketilmemelidir. Sebze, meyve ve lifli gıdalar daha fazla yenmelidir. Sigara, damarlarda daralmaya yol açarak bölgesel kan akımını azalttığından, zaten dolaşımı bozuk olan selülitli bölgenin kan akımının daha da azalmasına yol açabilmektedir.

2. Masaj yaptırın: Lenf drenajının yönü boyunca aşağıdan yukarıya doğru iki elle yumuşak bir şekilde masaj yapılmalıdır. Normal duş sonrası selülit olan bölgelere birkaç dakikalık soğuk su uygulaması ya da yine aynı bölgelere 5 dakika ara ile birkaç dakikalık buz uygulaması kan dolaşımını hızlandırarak olumlu yönde etki gösterdiği bilinmektedir.

3. Düzenli egzersiz yapın: Tempolu yürüyüşler, bisiklete binmek, yüzmek tedavide oldukça önemlidir.

4.Antiselülit kremleri işe yarayabilir: Doğrudan doğruya yağ hücrelerini harekete geçiren ve hücrelerin içini boşaltmayı sağlayan antiselülit kremleri özellikle erken evre selülit tedavisinde faydalı olabilmektedir.

5. Bol su için: Metabolizmanın hızlanması ve zararlı maddelerin vücuttan atılması için günde 2 litre su içmek gerekmektedir.

Selülitinizin derecesine göre en uygun tedaviyi seçin

Medikal tedavide selülit giderici kremler, radyofrekans, ultrason, karboksiterapi, vakum terapi, elektroterapi, pressoterapi, yağ dokusu arasındaki fibröz bantları yıkan lazer tedavileri ve artan yağ dokusunu eriten, dolaşımı düzenleyen mezoterapi gibi tedaviler tek başlarına ya da kombine olarak kullanılabilmektedir.

Tedavinizi güzellik uzmanı değil dermatolog gerçekleştirmeli

Selülit tedavisinde cihaz ile tedavi olması gereken hastalar merkez seçerken mutlaka dermatolog gözetiminde bir yer olmasına ve de mezoterapi ya da lazer gibi işlemlerin mutlaka dermatolog tarafından bizzat yapılmasına dikkat etmelidir. Kullanılan cihazlarda FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) onayı bulunması önemli bir noktadır. Bu onay hastanın etkili, aynı zamanda güvenilir bir cihaz ile tedavi edildiğinin garantisini sunabilmektedir.