ŞEKER HASTALARINA ÖNERİLER
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kaya, Akdeniz mutfağının, diyabet hastaları için tercih edilen bir mutfak olduğunu bildirdi.
Prof. Dr. Kaya, ÇOMÜ Anafartalar Yerleşkesi Süleyman Demirel konferans Salonu’nda düzenlenen ”Şeker Hastalarında Beslenme ve Egzersiz” konulu konferansta, her toplumun, kendi sosyo-ekonomik gücü ve inançlarına göre beslenme tarzını bireyselleştirmesi gerektiğini söyledi.
Özellikle diyabet hastalarının ne kadar sağlıklı beslenilirse beslensin, fiziksel hareket yetersizliği yaşadığı sürece sağlıklı yapıya kavuşamayacağını ifade eden Prof. Dr. Kaya, toplumun öncelikle ne yiyeceğini, nasıl sağlıklı olunacağını düşünmemesi gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Kaya, ”Her şeyden önce egzersiz ile kilo kontrolü sağlanmalı, her öğün belirli oranda tahıl ve bitkisel yağlar tüketilmelidir. Özellikle zeytinyağı, sebze ve meyveler düzenli yenmelidir” dedi.
AKDENİZ MUTFAĞI
Türk mutfağı denilince akla hemen Akdeniz diyeti ile Akdeniz mutfağının geldiğini belirten Prof. Dr. Kaya, bu mutfağın Akdeniz kıyısında olan 18 ülkede kullanıldığını söyledi.
Ancak her Akdeniz ülkesinde de bu mutfaktan söz edilemeyeceğini vurgulayan Prof. Dr. Kaya, şunları kaydetti:
”Zeytin yetiştirilen bölgelerde uygulanan beslenme tarzı, Akdeniz diyetidir. Ancak bu beslenme özellikleri zaman zaman farklılık gösterebilir. Örneğin bir Adanalı ile Romalının beslenme tarzı aynı değildir. Ancak, tek orta nokta, Akdeniz ülkeleri mutfağında zeytinyağının çok tüketilmesidir.”
Akdeniz mutfağında etin pek tüketilmediğini, yeme süresinin de ayda 1 ya da 15 günde 1 olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kaya, şöyle devam etti:
”Ancak bu tüketim tarzı bilinçli olarak yapılan bir şey değildir. Akdeniz mutfağı dediğimiz zaman, akıla en az 20-25 yıl daha uzun yaşam süreci gelmektedir. Çünkü bu bölgelerde yaşayanlarda kalp-damar hastalıkları ile kanser hastalığına yakalanma riski daha azdır. Akdeniz mutfağı diyabet hastaları için tercih edilen bir mutfaktır. Zeytinyağı ağırlıklı yemek tüketilirse, ılımlı bir şekilde meyve sebze ve tahıl ile orta dereceli balıktan zengin beslenilirse, bu hastalıkların riski daha az gelişmektedir.”