Genel SağlıkHABERLER

SAKIZA DİKKAT

Özellikle okul çevresindeki bakkal ve büfelerde satılan sakızın kutusunda bulunan “kazı kazan” kartı, çocuklardan büyük ilgi görüyor. “Çıldırtan Kazı Kazan Boş Yok” sloganının yer aldığı kartın üzerinde, 15 adet yuvarlak kapalı alan bulunuyor. Kapalı yerlerden 3’ünün kazınarak, 3 yıldız bulunması gerekiyor. Kartın üst kısmındaki kapalı alan kazınarak da, kazanılacak hediyeler öğreniliyor. Sakızın büyük ilgi gördüğünü belirten Bakkal Cafer Yıkıcı, kazı kazan kartında çıkan hediyelerin bir bölümünün anında verildiğini, bazı hediyelerin ise daha sonra dağıtıldığını söyledi. Yıkıcı, sakıza, “kazı kazan” kartı nedeniyle çocukların büyük ilgi gösterdiğini belirtti.

Erzurum Barosu Genel Sekreteri Avukat Erdinç Okanlı, çocukların kötü alışkanlıklardan korunması için, Türk Medeni Kanunu’nda bazı maddeler ile Çocukları Muzır Neşriyattan Koruma Kanunu bulunduğunu anımsatarak, ürünü satabilmek uğruna, zararlı oyunların kullanılmasının etik olmadığını bildirdi.

Kişiliğin geliştiği çocukluk döneminde, “emek harcamadan kazanma” felsefesine alıştırmanın sakıncalarını da dile getiren Okanlı, şunları söyledi: “Kazın kazan kartı, sloganı dahil her şeyiyle çocuklar için tehlikeli. Çocuklar henüz bazı şeyleri kavrayamadıkları için, cazip gelen ne sunuluyorsa onu alıyorlar. Bu tür oyunların kullanılması yasaklanmalı ve kullananlar da engellenmeli.”

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmet Kırpınar da, kumar oynama ve emeksiz birşey kazanma duygusunun, bireysel ve ailesel problemlere yol açtığını belirterek şunları söyledi: “Kumar oynama ve emeksiz kazanma dürtüsü, çeşitli problemlere neden olmaktadır. Bu dürtü, diğer dürtüler gibi toplum değerleri ve kurallarıyla baskıya alınır. Ancak kumarı meşrulaştıran ya da cazip kılan ortamlarda, bir anlamda açığa çıkarak, sürekli bir davranış özelliği haline gelebilir. Çocukluk ve ergenlik çağında tüm dürtü ve davranışlarda sapmalar meydana gelebilir ve bu dönemlerde kumar alışkanlığı kazanılabilir. Çocuk, yanlışlığını ve zararını fark etmeden bir oyun niteliği içinde bu tür etkinlikleri benimserse, farkında olmadan bir davranış biçimi haline rahatlıkla gelir. Bu nedenle çocuklara yönelik hediye kampanyaların çok dikkatli sürdürülmesi ve denetim altında bulundurulması şarttır.”

Öte yandan, bazı şeker ve sakızlarla birlikte paket içinde sahte döviz banknotları verilerek bunların biriktirilmesi, verilen futbolcu resimlerinin oynadıkları takımdaki kadrolarının tamamlanması da isteniyor. Çocuklar da hediye kazanma uğruna, günlük harçlıklarını, genellikle bu tür sakız ve şekerlemelere harcıyorlar.