Genel SağlıkHABERLER

SAĞLIKLI SÜTE ÇAĞRI

“Sağlıklı Süte Çağrı”

“Sağlıklı Süte Çağrı” seminerlerinin ilki başladı. Türkiye’de açık sütün, yüzde 70 pazar payıyla süt sektörünün önemli kesimini elinde tuttuğu vurgulandı.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, açık sütlerde bakteri olduğunu vurgulayarak, hiç mikrop bulunmayan UHT uzun ömürlü sütlerin içilmesi gerektiğini bildirdi.Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ile Tetra Pak Paketleme Sanayi tarafından, halk eğitim merkezlerindeki öğretmenler ve kursiyerlere yönelik olarak düzenlenen “Sağlıklı Süte Çağrı” seminerlerinin ilki, İstanbul Holiday Inn Crowne Plaza Oteli’nde başladı.

Halk eğitim merkezlerindeki yaklaşık 300 öğretmene verilen seminerin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Tetra Pak Türkiye Genel Müdürü Jan Hildingstam, Türkiye’de açık sütün, yüzde 70 pazar payıyla süt sektörünün önemli kesimini elinde tuttuğunu söyledi. Hildingstam, tamamen denetimden uzak koşullarda üretilip dağıtımı yapılan açık süt satışının, Türkiye’de 50 yıldır yasak olduğuna dikkati çekti.

SÜT TÜKETİMİ AZ

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal da Türkiye’de hane başına 23 litre süt içildiğini ifade ederek, en yakın ülkelerde ise bunun 60-70 litre civarında olduğunu söyledi. Geçen yıl Ankara’nın 39 semtinden elde edilen 150 sokak, 109 UHT ve 41 pastörize süt numunesi üzerinde yapılan laboratuvar çalışması hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ünal, 1 mililitre sütte 500 mikrobun kabul edilebileceğini, ancak 50 binin üzerindeki mikrobun insan sağlığı için tehlike oluşturduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Ünal, “Araştırmada, 1 mililitre açık sütte 100 bin, pastörize sütte 200 bakteri tespit edilirken, UHT uzun ömürlü sütte ise hiç bakteriye rastlanmamıştır” dedi. Açık sütlerdeki bakterilerin kanlı ishal gibi tehlikeli hastalıklara yol açtığına işaret eden Prof. Dr. Ünal, sokakta satılan sütlerin yüzde 19’unun sulandırıldığını, bir kısmına da nişasta katıldığını dile getirdi.

Araştırma sonucu 150 numuneden 29’unun besin değerleri açısından tüketime uygun görüldüğünü anlatan Prof. Dr. Ünal, şunları kaydetti: “İneğin memesinden çıkan süt, katışıksız ve sulandırılmamış ise en sağlıklısıdır. Ama bunu, süt kabındaki mikroplardan dolayı sağlıklı içmek imkansızdır. Kaynayınca önemli vitaminlerin yüzde 60-70’i gidiyor. Soğuklamanın yapıldığı pastörize sütü ise 3 gün içinde tüketmek gerekir. UHT’li sütlerde ise el değmeden üretilip paketlendiği için mikrop bulunmaz ve 4 ay içinde tüketilebilir. Sokaktan alınan sütte mikrop bulunduğu ve pastörizelerin 3 günde tüketilmesi gerektiği için, UHT uzun ömürlü sütleri içmek lazım.”

Prof. Dr. Serhat Ünal, “UHT’lerin içine birtakım kimyasal maddeler konulduğu için 4 ay dayanıyor” şeklindeki düşüncelerin de yanlış olduğunu sözlerine ekledi. Bu yıl sonuna kadar İstanbul’un dışında İzmir, Ankara, Adana, Konya ve Kayseri’de düzenlenecek seminerler aracılığıyla 3 bin 600 kişiye doğrudan, halk eğitim merkezlerinde de öğretmenler aracılığıyla 45 bin kişiye dolaylı olarak ulaşılması hedefleniyor.