Genel SağlıkHABERLER

SAĞLIKLI BİR YETİŞKİNLİK İÇİN OKUL ÇAĞINDA DOĞRU BESLENMEK ŞART

Bayındır İçerenköy Hastanesi’nde geleneksel haline gelen Lezzetli & Sağlıklı Diyet Atölyesi’nin üçüncüsü yapıldı. Atölye çalışmasında kurulan mutfakta çocukların hoşuna giden sevimli, sağlıklı ve lezzetli menüleri çocuklar aileleriyle birlikte hazırl

Atölye çalışmasında Diyetisyen Ayşe Korkmaz, ailelere çocukların sağlıklı ve dengeli beslenmesi için neler yemeleri ve neler yememeleri gerektiğini örneklerle anlattı.
özellikle okul çağındaki beslenme alışkanlıklarının önemine değinen Ayşe Korkmaz, sağlıklı beslenme konusunda ailelere çeşitli önerilerde bulundu. Korkmaz, önerilerini şöyle sıraladı:
“Yetişkin bireyler,  hayatlarının sonuna kadar devam edecek beslenme alışkanlıklarını okul öncesi ve/veya okul çağlarında edinirler. Bu nedenle okul çağlarında edindikleri beslenme alışkanlıkları, ilerde sağlıklı yetişkinler olabilmek açısından önem kazanmaktadır.  Ayrıca bu dönemdeki beslenme alışkanlıkları ileri dönemlerdeki bazı hastalıklara zemin hazırlaması açısından da önem taşımaktadır.
Okul çağındaki çocukların birçoğu sağlıklı beslenmenin temelleri bilmemektedir. Yine birçoğu dengeli bir diyetin ve fiziksel aktivitenin sağlıkları için önemli olduğunun farkında değildir.  Bu yüzden ebeveynler olarak çocuklarımızın sağlıklı beslenme ile ilgili doğru bilgiler öğrenmesinde yardımcı olmalıyız.
Mutlaka Kahvaltı Edilmeli
Okul çağındaki çocukların beslenmesindeki en önemli nokta,  dengeli bir kahvaltıdır.  Okula kahvaltı yaparak giden çocuk iyi beslenmiş çocuk demektir. İyi beslenmiş bir çocuk da öğrenmeye hazır demektir. 
Yapılan araştırma sonuçlarına göre; öğrencilerin yüzde 60-85’inin kahvaltı yapmadıkları, yüzde 25-43’ünün satıcılardan alışveriş yaptıkları, buna rağmen sadece yüzde 15-25 oranında süt-ayran tüketildiği tespit edilmiştir. Bu sonuçlardan da anlaşıldığı üzere okul çağında beslenme alışkanlıkları açısından çok yol kat edilmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır. Bu noktada öğretmenler ve veliler olarak bazı sorumluluklarımız bulunmaktadır. Bunların başında çocuklara yol göstermek açısından iyi birer örnek olmak gelmektedir. Ayrıca çocuklar açlığa yetişkinler kadar dayanamazlar,  bu yüzden düzenli yemek yemeyen çocuk daha fazla abur cubur tüketmeye başlar.
Sürekli alışkanlık olarak öğün atlama, çocuğun okul performansı ve başarısı üzerinde negatif etkiler gösterdiği çalışmalar ile ispatlanmıştır. Yapılan çalışmalarda, kahvaltı yapan çocukların daha başarılı oldukları, daha geç yorgunluk hissi oluştuğu görülmüştür. Ayrıca kahvaltı yapan çocukların, problemleri daha kolay çözdükleri, derse daha iyi konsantre oldukları ve derslerden aldıkları notlar daha iyi olduğu bilinen gerçeklerdir. Bu nedenlerle mutlaka kahvaltı edilmelidir.
1-2 dilim  peynir çeşitleri, tam tahıllı ekmek, zeytin, pekmez – bal, süt, haftada 2-3 kere yumurta veya omlet, taze meyve, evde yapılmış kuru meyveli kek veya  börek çocukların kahvaltılarında olabilecek gıdalar arasında sayılabilir.

Okulun Yemek Mönülerini Kontrol Edin
Okuldaki çocukların yaşları ilerledikçe kafeteryada arkadaşları ile beraber olmak isterler. Birçok okul öğrencilerine kafeteryalarda ya da yemekhanelerde yemek şansı sunmaktadır. Bu noktada önemli olan sunulan yemek çeşitliliğidir.  Seçme şanslarının olması beslenme yeteneği kazanmasını sağlar.  Bu yüzden çocuklarımıza okullarda daha sağlıklı beslenmelerine yönelik yardımcı olmalıyız.
Bunun için;
– Okullarda uygulanan mönü örneklerini mutlaka isteyin. Mönülerde beslenme uzmanın onayı olup olmadığını sorgulayın.
–          Yemek servis saatlerinde gözetmen olarak yer alın.
–          Okulun yemekhane sorumlularını tanıyın.
–          Okulda bulunan beslenme eğitim faaliyetlerini destekleyin.
Beslenme çantasında Evde Hazırlanmış Yiyecekler Olmalı
çocukların evden okula öğle yemeklerini getirmeleri gerekebilir. Bu tarz durumlarda hazırlanması kolay ve yemesi zevkli olduğu kadar, sağlık, güvenilir ve daha besleyici olan besinleri hazırlamalıyız.
çocukların günlük gereksinmelerinde kemik gelişimleri için kalsiyuma ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle beslenme çantasında hazır şekerli içecekler yerine süt, ayran gibi içeceklerin bulunmasına özen gösterin.
Evden taşıdıkları yemekleri temiz ve güvenilir bir yerde saklaması gerektiğini hatırlatın. Güneşten ve sınıftaki ısıtıcıdan uzak bir yerde saklamalarına dair uyarın.
Beslenme çantasının için hazır kek, pasta, kraker tarzı gıdalar yerine, evde hazırlanmış sandviç tarzında gıdaları tercih edin. çocuğunuzun meyve alışkanlığı kazanması için beslenme çantasına meyve koymayı ihmal etmeyin.”
Beslenme çantası İçin örnek Tarifler
Sebze Topları
Malzemeler
·         1 kase mevsim sebzeleri
·         1 kase haşlanmış nohut
·         1 adet yumurta
·         Ekmek içi
·         Nane
·         Maydanoz
·         Dereotu
 
Yapılışı: Bütün malzemeler karıştırılıp top haline getirilir ve fırında pişirilir.
Pekmezli Armut Tatlısı
Malzemeler (4 porsiyon için)          
·         4 adet armut
·         1 su bardağı pekmez
·         3 su bardağı su
Yapılışı
·         Armutları sapı üzerinde kalacak şekilde soyun.
·         Tabanlarını dik durabilecek şekilde kesin ve bir bıçak veya oyacak ile göbeğindeki çekirdekleri çıkartın.
·         Bıçağınızla armutların üzerlerine çok aşırı derin olmayan yatay çizikler atın.
·         Ateşin üzerine bir tencere alın, armutları, pekmezi ve suyu koyun.
·         Tencerenin ağzını kapatıp ara ara kontrol edip hafif karıştırın.
·          40 dakika kısık ateşte pişirin.
·         Servis tabağına aldıktan sonra üzerine tencerede kalan pekmezi de gezdirin ve tarçın serpin.