Genel SağlıkHABERLER

MİDENİN KORKULU RÜYASI; REFLÜ…

Günümüzde pek çok kişi yemek sonrası ekşime, yanma gibi çeşitli mide sıkıntıları ile karşı karşıya kalır. Bu durum çoğu zaman kısa bir süre sonra kendiliğinden geçer…

Ancak bazı kişilerde oldukça rahatsız edici ve sık sık oluşan bir hastalık haline gelir. Geçmeyen bu belirtilerin midenin en büyük düşmanlarından reflü hastalığı olabileceğine dikkat çeken özel Medline Aydın Hastanesi Gastroentereloji Uzmanı Dr. Ziya öztürk, konuyla ilgili bilgilendiriyor.
Reflü rahatsızlığı, midede bulunan yüksek asitli içeriğin yemek borusu ile mide arasındaki yoldan yukarı doğru kaçarak yemek borusuna ve boğaza gelmesidir. Yenilen besinlerin bu ara yoldan yukarı doğru kaçması boğazı tahriş ederek kişiye rahatsızlık verir. Günümüzde yetişkinlerin %20’sinde reflü hastalığı görülür.
Reflü hastalığı neden yaşanır?
Reflü oluşumuna neden olan bazı faktörler vardır. Bunlar; mide ve yemek borusu arasındaki geçiş bölgesindeki kasların zayıf ve gevşemiş olması, şişmanlık ve gebelik gibi karın basıncını arttıran durumlar, aşırı yağlı yiyeceklerin sıklıkla tüketimi, çok fazla yemek yiyerek mide sınırlarını zorlama ve mide fıtığı gibi nedenlerdir.
Reflünün belirtileri nelerdir?
Reflü rahatsızlığının en büyük belirtisi göğüs bölgesinde şiddetli yanma hissedilmesidir. Kalp ağrısı gibi hissedilen bu şiddetli ağrının zaman zaman kişiyi yanlış uzmana başvurmaya götürdüğünü belirten özel Medline Aydın Hastanesi Gastroentereloji Uzmanı Dr. Ziya öztürk: ‘‘Kalp ağrısı ile karıştırılan bu reflüden kaynaklı göğüs ağrısı kişiyi uykusundan uyandıracak düzeyde yoğun yaşanır. Bu ağrıya ek olarak kişinin sürekli ağzından ekşimsi bir tat gelmesi, karnında şişlik hissetmesi, öksürük, ağız kokusu, ses kısılması, gıcık ve gaz gibi belirtiler de görülür’’ dedi.
Reflünün tedavisi mümkün…
Reflü rahatsızlığı tanısı konulduktan sonra tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Reflü tedavisinde ilaçlı tedavi ve cerrahi tedavi olmak üzere 2 seçenek vardır. Bu tedavilerin yanı sıra kişi, beslenme düzenine de dikkat etmelidir. Hasta çok ağır veya fazla yemeklerden kaçınmalı, hızlı yemek yememeli ve yemek borusunu rahatsız edecek asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durmalıdır.