ROMATİZMAL EKLEM HASTALIĞI İLACI KANSER TEDAVİSİNDE UMUT OLDU
Bilim adamları, romatoid artrit ilaçlarının kansere karşı da etkili olabileceğini kaydetti.
Romatizmal eklem hastalığında (romatoid artrit) eklemlerin zarar görmesinde rol oynayan savunma sistemindeki bir maddenin kanser tümörlerinin büyümesine de neden olduğunu ortaya çıktı.
Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan makalede, interleukin-1 proteininin savunma sisteminde ve iltihaplanmalarda önemli rol oynadığı belirtildi. İsrail’deki Ben-Gurion Üniversitesi’nde görevli bilim adamı Ron Apte ve ekibi, farelerin üzerinde genetik değişiklikler yaparak, onların interleukin-1 üretmemesini sağladılar. Bilim adamları, daha sonra bu farelere ve interleukin-1 üreten normal farelere cilt, meme ve prostat kanseri hücreleri enjekte ettiler. Genetik değişiklik yapılmayan farelerin hepsinin kanser olduğunu ve 20 gün içinde öldüğünü belirten bilim adamları, interleukin-1 üretmeyen farelerde çok daha geç tümör oluştuğunu ya da bu farelerin hiç kanser olmadığını gözlemlediler. Bu farelerde, tümörlerin oluşması için gerekli olan kan damarı ağı gelişmediğini kaydeden bilim adamları, farelere interleukin-1 enjekte ettiklerinde damarların oluştuğunu ifade ettiler.
Bilim adamları, romatoid artrit ilaçlarında bulunan, interleukin-1 reseptörünü bloke eden bir maddenin normal farelere enjekte edildiğinde de kan damarlarının gelişmesinin durdurulduğunu belirttiler.