Genel SağlıkHABERLER

RETİNA HÜCRE NAKLİYLE NET GÖRME ŞANSI

Hassas bir lazer cihazı yardımıyla retinadaki pigment epitel hücreleri makula bölgesine nakledildi.

Alman bilimadamları, laborutavar ortamında gerçekleştirdikleri bu nakil işlemiyle makulanın net görme işlevinin tekrar yerine getirilebileceğini belirterek, patentini aldıkları yöntemi hastalarda deneyeceklerini kaydettiler.

Alman bilim adamları, gözdeki retina tabakasındaki hücreleri nakletmeyi başararak, makula dejenerasyonu olarak bilinen hastalığın tedavisinde önemli adım attılar. Makula dejenerasyonu hastalığında, retinada (ağtabaka) bulunan ve net olarak görmeyi sağlayan makula bölgesi işlevini yitirir. Bu hastalıkta merkezi görme etkilenir, uzaktaki ve yakındaki cisimler eğri olarak görülür, aynı zamanda karanlıkta görme bozulur. Makula dejenerasyonu görmeyi azaltsa da çevre görme etkilenmez. Örneğin, hasta saate baktığında saatin dış kısmını, çevresini görebilir, fakat saatin kendisini göremez ve kaç olduğunu anlayamaz.

Heidelberg Üniversitesi Göz Kliniği’nde görevli bilim adamı Frank Holz başkanlığındaki ekip, laboratuvarda yaptığı deneylerde, hassas bir lazer cihazı yardımıyla retinadaki pigment epitel hücreleri makula bölgesine nakletmeyi başardı. Bu nakil işlemiyle makulanın net görme işlevinin tekrar yerine getirilebileceğini belirten bilim adamları, patentini aldıkları yöntemi hastalarda deneyeceklerini kaydettiler.