Genel SağlıkHABERLER

PARKİNSON HASTALARI EĞİTİM TOPLANTISINDA BULUŞTU “PARKİNSON HASTALIĞINDA EN ÖNEMLİ HATA BİLGİ EKSİKLİĞİ” “HER HASTAYA AYNI

Parkinson ve diğer hareket bozukluğu hastalıklarını beyin pili tedavisiyle yenen hastalar ile hasta yakınlarını aynı çatı altında buluşturan Beyin Pili Hastaları Derneği ilk eğitim toplantısını düzenledi.

Parkinson ve diğer hareket bozukluğu hastalıklarını beyin pili tedavisiyle yenen hastalar ile hasta yakınlarını aynı çatı altında buluşturan Beyin Pili Hastaları Derneği (BEYPİLDER) ilk eğitim toplantısını İstanbul’da düzenledi.
Ayakkabısını bağlayamaz, düğmesini ilikleyemez durumdayken beyin pili tedavisi sonrasında hayata tutunan Parkinson ve hareket bozukluğu hastaları, Beyin Pili Hastaları Derneği (BEYPİLDER) çatısı altında buluşuyor. İlaç tedavisin yetersiz kaldığı durumlarda, başta Parkinson olmak üzere Generalize Distoni ve diğer hareket bozukluğu hastalıklarının tedavisinde Beyin Pili tedavisinin yarar sağladığı konusunda toplumu bilinçlendirmeyi hedefleyen Beyin Pili Hastaları Derneği (BEYPİLDER), Medipol Hastanesi’nde Aylık Hasta Bilgilendirme Toplantısı düzenledi.
Hastaların ve hasta yakınlarının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, Yrd. Doç. Dr. Nesrin Yılmaz, Prof. Dr. Feriha özer, Doç. Dr. Engin çakar, Op. Dr. Ali Zırh konuşmacı olarak katıldı. Alanında uzman hekimler, Parkinson hastalığının erken teşhisinin önemi, ileri evrede yaşanan sorunlarla baş etme yolları ve hastalıkta yürüme ve denge egzersizlerinin sağlayacağı yararlar konusunda katılımcıları bilgilendirdi.
EN öNEMLİ ADIM BİLGİ EKSİKLİĞİ
Türkiye’nin dört bir yanında ücretsiz eğitim toplantıları ve sosyal etkinlikler düzenleyecek olan BEYPİLDER’in ilk toplantısında konuşan dernek başkanı Ahmet Metin “kimi milli basketbolcu, kimisi diş hekimiyken, kimisi bu ülkenin en önemli müzisyeniyken yürümekte bile zorlanan hayatla bağını koparmış, tamamen başkalarına bağımlı halde yaşamak zorunda kalan dostlarımızdı. Ancak ama bizler doğru tedaviyle yeniden mesleğine dönen, sevdikleriyle eski mutlu günlerine kavuşan, kısacası hayata yeniden sıkı sıkıya bağlanan mucizelere tanık olduk ve oluyoruz. Tedavi sürecinde en önemli adımın bilgi eksikliğini biliyoruz. Bu nedenle de eğitim toplantılarımız ile farkındalık yaratmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
“SüT TüKETİMİ PARKİNSON SüRECİNİ HIZLANDIRABİLİR”
Parkinson hastalığında hem çevresel hem de genetik faktörlerin etkisi olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nesrin Yılmaz; “Parkinson hastalığı için özel bir diyet yok. En çok hastalar bunu merak ediyor. Ancak süt gibi kalsiyum içeren gıdaların Parkinson sürecini hızlandırdığını omega ve meyve ağırlık beslenmenin ise bu süreci daha yavaşlattığı konusunda araştırmalar var. önemli olan Parkinson hastasının beslenmesinin gıdalar ile etkileşimidir. örneğin aşırı bakla tüketimi ilaç tedavisinin dengesini bozabilir” dedi.
“HER HASTA AYNI İLACI KULLANMAK ZORUNDA DEĞİL”
İleri evre Parkinson hastalığının tedavisinde hastanın yaşı, hastalığın evresi, önde gelen bulguları, hastanın yakınması, biliçsel durumu ve mesleğinin tedavide önemli bir rolü olduğunu belirten Prof. Dr. Feriha özer; “Hastalar bilinçsizce ilaç kullanıyor. Parkinson hastası olan bir yakınına iyi geldiğini duyduğu ilacı kullanmak isteyebiliyor. Ancak hem ilaç türü hem de ilaç dozu herkese göre aynı değildir. Hastaların mutlaka farklı bir rahatsızlık için ilaç kullanması gerekiyorsa ya da cerrahi bir tedavi olması gerekiyorsa tedavi olacağı doktora Parkinson hastası olduğunu, Parkinson hastalığını takip eden doktora ise geçireceği cerrahi tedaviyi ya da kullanacağı ilacı söylemesi gerekiyor” diye önemli uyarılarda bulundu.
“EGZERSİZ İLAçTIR”
Parkinson hastalarının denge, yürüme düşme gibi sorunlarla karşılaştığını söyleyen Doç. Dr. Engin çakar, “Bir yıl içerisinde birden fazla düştüyseniz önümüzdeki üç ay içerisinde yeniden düşeceksiniz. Bu durumu azaltmak için mutlaka haftada 3 gün 45 dakikalık egzersizler yapmanız gerekir. Parkinson olmadan önce yaptığınız yoğun spor sizin hastalık sürecinizi erteleyecektir. Her hastanın fiziksel durumuna uygun verilecek egzersiz programları ile günlük hayatınızda yaşadığınız zorluklar hafifleyecektir. Egzersiz en büyük ilaçtır bu hastalıkta. Bu nedenle önce evde var olan sehpa, köşe koltuk, gazete, kenarı kalkan halı gibi eşyaları evden çıkarın. Evinizin aydınlatmasına dikkat edin ve koridorunuzun karşısına koyacağınız bir ayna karşısında yürüme egzersizleri yapın. Eğer yürüme imkanınız yok ise mutlaka sandalyede sağ ve sola esneme egzersizleri yaparak kaslarınızı çalıştırın” dedi.
İLACIN YETERLİ ETKİ ETMEDİĞİ DURUMDA CERRAHİ YöNTEM DEVREYE GİRİYOR
Eğitim toplantısının moderatörlüğünü üstlenen Op. Dr. Ali Zırh, “Parkinson hastalığında öncelik ilaç tedavisidir. Ancak hastalığın ilerlemesi ile birlikte hasta ilaçtan fayda göremez ya da gördüğü fayda bir iki saatten kısa sürelere iner ve hastalar şiddetli ilaç yan etkilerini yaşamaya başlarlar ise cerrahi tedavi seçeneği ön plana gelmekte. Beyin pili tedavisi hastaların yüksek doz ilaçtan gördükleri etki benzeri yarar sağladığı için hastaların günlük yaşantılarını çok daha az ilaç ile sürdürebilmeleri mümkün olmakta. Bu tedavi için hastanın yaşı, hafıza durumu, farklı hastalıkların olup olmadığı gibi kriterleri göz önüne alıyoruz” diye konuştu.
BEYİN PİLİ HASTALARI DERNEĞİ (BEYPİLDER):
Beyin Pili Hastaları Derneği (BEYPİLDER); ilaç tedavisin yetersiz kaldığı durumlarda, başta Parkinson olmak üzere Generalize Distoni ve diğer hareket bozukluğu hastalıklarının tedavisinde Beyin Pili tedavisinin yarar sağladığını, doğru teknik ve cerrahi yöntem ile ameliyat edilen hastalarda Beyin Pili tedavisinin hastalara uzun dönemde yarar sağlayabileceği konularında hastaları ve hasta yakınlarını bilinçlendirmek amacıyla 2014 yılında kurulmuştur.
Hastaların birbirleriyle iletişim kurabilecekleri ortak bir adres olmayı hedefleyen Derneğin faaliyet alanlarından biri de; toplumu, hasta yakınlarını ve ailelerini, Hareket Bozukluğu hastalıkları konusunda bilinçlendirmek, bu konulara toplumun ilgisini çekmek ve toplum bilincini arttırmak amacıyla Türkiye’nin dört bir yanında ücretsiz eğitim toplantıları ve sosyal etkinlikler düzenlemektir.