Genel SağlıkHABERLER

PARKİNSON HASTALIĞI SESSİZCE İLERLİYOR

Son günlerde adını sıkça duyamaya başladığımız Parkinson hastalığı; hareketlerde yavaşlama, istirahat halinde ellerde ve daha nadiren ayaklarda titreme, kaslarda sertlik ve denge bozuklukları ile kendini gösteriyor. Türkiye’de yaklaşık 10 bin Parkinson hastasının bulunduğunu belirten Özel Medline Konya Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Nigar İnceköy, Parkinson hastalığının belirtileri ve tedavi yöntemi hakkında bilgilendiriyor.

Parkinson hastalığı, genellikle 20–80 yaşlar arasında görülen ve büyük çoğunlukla idiopatik (kökeni ya da nedeni bilinmeyen) nörolojik bir rahatsızlıktır. Parkinson hastalığı belirtileri genellikle çok yavaş başladığı için, çoğu zaman hastalığın başlangıç tarihi kesin olarak söylenemez. Belirtilerin en önemlileri; uzuvların titremesi, kasların sertliği ve vücut hareketlerinin yavaşlığıdır. Ayrıca; öne eğik duruş şekli, küçük adımlarla ve ayaklarını sürüyerek yürüme, yumuşak, hızlı ve aynı tonda konuşma da belirtiler arasında sayılabilir.

Parkinson hastalığı tanısı koymak için özel bir laboratuar ya da görüntüleme tetkiki yoktur. Hekim, hasta ya da ailesinden aldığı ayrıntılı bilgi ve muayene bulgularına dayanarak tanı koyar. Ancak değişik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan bazı hastalıklar Parkinson hastalığı ile benzer belirtileri gösterdiği için zaman zaman tanıda karışıklığa yol açabilir. Örneğin psikiyatride kullanılan bazı ilaçlar, çeşitli zehirlenmeler, beyin tümörleri veya damar hastalıkları gibi dopamin hücrelerini etkileyen her türlü süreç Parkinson hastalığına benzer belirtilere yol açabilir.

Parkinson hastalığı tedavi edilebilir mi?

Hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir tedavi henüz bulunamamıştır. Ancak hastaların günlük yaşamlarını olumsuz yönde etkileyen belirtilerin tedavisi önemli ölçüde mümkündür. İlaçlar kadar egzersizler, psikoterapi, düzgün beslenme ve düzenli yaşam da oldukça önemlidir.