Genel SağlıkHABERLER

ORTA KULAK İLTİHABI TEDAVİ EDİLMEZSE KALICI İŞİTME KAYBINA SEBEP OLABİLİR.

Sık görülen çocukluk çağı hastalığı olan, orta kulak iltihabı, kulak zarı arkasındaki orta kulak boşluğunun iltihaplanması olarak biliniyor. Orta kulak iltihabı, soğuk algınlığından, sonra çocuklarda en sık rastlanan hastalık olarak karşımıza çıkıyor.

Altı ay ile 6 yaş arasındaki çocukların çoğu, bir veya birkaç kere orta kulak iltihabı geçiriyor. Bebekler, bağışıklık sistemleri gelişmemiş olduğu ve genellikle sırtüstü yatarken beslendikleri için orta kulak iltihabına daha sık yakalanıyorlar. Enfeksiyonun bebeklik çağında sık geçirilmesinin bir diğer sebebi de östaki borusunun gelişimini tamamlayamaması nedeniyle ortakulağı koruma, temizleme ve havalandırma işlevlerini tam olarak yerine getirememesidir.

Sema Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Ömer Faik Sağun orta kulak iltihabı tedavi edilmezse ve uzun süre devam ederse, çocuklarda kalıcı işitme kaybı kulak zarında ve orta kulakta düzeltilmesi zor hasar oluşabilir, dedi.

Orta kulak iltihabı ağrısının çok şiddetli ve zonklayıcı olarak tarif eden Dr. Sağun hastalığın belirtilerini şöyle sıraladı;

Özellikle geceleri artan kulak ağrısı
Kulaktan kanlı veya yeşilimsi sarı bir akıntı
İşitme kaybı

Hafif veya ağır ateş
Rahatsızlık ve huzursuzluk hali
Mide bulantısı ve kusma
İştahsızlık
Burun akması
Elini sürekli kulağında tutma ve kaşıma
Huzursuzluk

Üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra ortaya çıkıyor.

Sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda orta kulak iltihabı daha sık görülüyor. Kış aylarında, sosyo-ekonomik koşulların kötü olduğu ailelerde, evde sigara içilen ailelerin çocuklarında ve anaokuluna giden çocuklarda da orta kulak iltihabına çok sık rastlanıyor.

Orta kulak iltihabının tedavisinin antibiyotikler ile yapıldığını belirten Dr. Ömer Faik Sağun, annelere çocuklarını orta kulak iltihabından korumak için bir takım tavsiyelerde bulundu.

Çocuk yuvaları ve kreşlerde genel temizlik kurallarına dikkat edilmesi hastalığın riskini azaltmaktadır.

Bebeklerin ve çocukların bulunduğu ortamlarda sigara kesinlikle içilmemelidir.

Grip aşısı orta kulak enfeksiyonlarına karşı koruma sağlamaktadır.

Bebeklerin anne sütü ile beslenmesi kulak iltihaplarını azaltır. Bebek en az 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir. Emzirme otite karşı bağışıklık faktörlerin bebeğe geçmesini sağladığı gibi, emzirme pozisyonu da östaki borusunun işlevi için idealdir. Bebeklere biberon verilecekse asla çocuk yatarken değil, otururken verilmelidir. Emzirme sırasında bebeğe 45 derecelik bir yatış pozisyonu verilmelidir.

Ortakulak iltihabı tedaviye cevap vermezse ya da hastalık kronikleşirse uzmanlar orta kulaktaki sıvıyı uzaklaştırmak için cerrahi tedavi önerebiliyor. Dr. Ömer Faik Sağun cerrahi müdahalede kulağın içine kulak zarını havalandıran tüp takıldığını ifade etti.