Genel SağlıkHABERLER

ORGAN BAĞIŞI YETERSİZ

Türkiye’de geçen yıl kalp nakli bekleyen 199 hastadan 27’sine, karaciğer nakli bekleyen 414 hastadan yalnızca 82’sine organ nakli yapılabildi.

Geçen yıl yalnızca 100 kişiden organ temin edilebildi. Sağlık Bakanlığı, bu rakamı 600-700’e çıkarmayı hedefliyor.

Sağlık Bakanlığı ile sivil toplum kuruluşlarının çabalarına karşın, Türkiye’de organ bağışı konusunda istenen duyarlılığın sağlanamadığı gözleniyor. Türkiye’de geçen yıl kalp nakli bekleyen 199 hastadan 27’sine, karaciğer nakli bekleyen 414 hastadan yalnızca 82’sine organ nakli yapılabildi. Tedavileri sadece organ ve doku nakli ile mümkün olabilen, özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen çok sayıda hasta, organ bağışının yetersizliği nedeniyle yaşamını kaybediyor.

Sağlık Bakanlığı kayıtlarına göre, geçen yıl 199 kalp nakli bekleyen hastadan yalnızca 27’sine, karaciğer nakli bekleyen 414 kişiden 82’sine organ nakli yapılabildi. Yaklaşık 25 bin kronik böbrek yetmezliği hastası, haftanın 3 günü yaşamlarını diyaliz makinesine bağlı olarak sürdürürken, bu hastaların yalnızca 185’ine böbrek takılabildi.

1 YILDA SADECE 100 ORGAN

2002 yılında yalnızca 100 kişiden organ temin edilebilirken, organ bağışını yaygınlaştırmayı amaçlayan Bakanlık, bu rakamı hiç olmazsa 600-700’e çıkarmayı hedefliyor. Türkiye’de ilk defa 1975 yılında yapılan böbrek nakli ile başlayan organ nakli, 2000 yılında Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda kurulan “Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi” sayesinde gelişmeye devam ediyor.

Ülke genelinde organ ve doku nakli hizmetleri alanında çalışan kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlayarak, temin edilen organ ve dokuları bilimsel kurallara göre adaletli dağıtmak amacıyla kurulan sistem sayesinde, organ bağışının yetersiz olmasına karşın nakillerde yine de önceki yıllara oranla önemli artış gözleniyor.