Genel SağlıkHABERLER

OKUL KANTİNLERİNDEKİ GİZLİ TEHLİKE

Okul kültürünün parçası olan kantinlerde satılan ürünlerin büyük bölümünün çocuklar için sağlıksız olduğu öne sürüldü.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Hatun, “Ticari kaygılar nedeniyle okul kantinleri, bol miktarda şekerli içeceğin satıldığı, kötü yağlarla kızartılmış hamburgerlerin yapıldığı yerler haline geldi” dedi.

KOÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Hatun, Emniyet Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan bir raporda, özellikle ilköğretim okullarındaki kantinlerin bir tür ‘serbest ticaret bölgesi’ haline dönüştüğü bazı okul müdürlerinin de kantinlerde okul kurallarını uygulayamadığının kaydedildiğini bildirerek, şunları kaydetti: “Kantinlerde öğrencilerin sağlığı değil, milyarlarca liralık sözleşmeye imza atan işletmecilerin ticari kaygıları öncelik taşıyor. Bazı illerde kantincilerin baskısı ile okullardaki öğle yemekleri kaldırıldı ve çocuklar kola, hamburger ikilisine mahkum edildi. Yapılan araştırmalarda, ilköğretim çağındaki öğrencilerin yüzde 60- 85’nin kahvaltı yapmadığı, simit, lahmacun, sandviç, gofret, çikolata, hamburger türü yiyecekler tükettiği, öğrencilerin yüzde 50’sinden fazlasının şeker oranı yüksek gıdaları tükettiği, süt ve ayran tüketiminin ise yüzde 15-25 oranında kaldığı belirlendi. Gelişmiş ülkelerde okul yemeklerinin kalori ve beslenme içeriğinin ilan edilmesi zorunlu hale getirilmiştir. Ancak, ülkemizde bırakın okul yemeklerinin besin içeriğinin ilan edilmesini, bir çok ilde kantinlerde satılan yiyecekler nedeniyle çocuklar zehirlenebiliyor. Bu tür yiyecek ve içeceklerle beslenen çocuklarda, kalsiyum eksikliği ve kansızlık görülebiliyor.”

Prof. Dr. Hatun, kantinlerde, şekerli içeceklerin satışının kısıtlanması, Sağlık ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu konuda gereken önlemi alması gerektiğini sözlerine ekledi.