Genel SağlıkHABERLER

NOVARTİS, KALP-DAMAR HASTALIKLARI KONUSUNDA UZMAN 1700 HEKİMİ İSTANBUL’DA BULUŞTURDU…

Tüm dünyada yılda 15 milyon kişinin ölümüne neden olan kalp-damar hastalıkları, İstanbul’da düzenlenen uluslararası toplantıda tartışıldı. Novartis tarafından gerçekleştirilen ‘Risk Gelişimi’ (The Journey of Risk Progression and Reduction) konulu toplantıda, dünyanın dört bir yanından gelen bin 700 hekim, bu alanda fikir lideri olan hekimler tarafından son gelişmeler hakkında bilgilendirildi.

Kalp-damar ve metabolizma hastalıkları tüm dünyayı tehdit ediyor. Dünyada yılda 15 milyon kişi başta hipertansiyon olmak üzere kalp-damar hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor. Novartis’in 3-4 Şubat tarihleri arasında Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlediği “Risk Gelişimi” başlıklı toplantısına; İtalya, Almanya, İngiltere, Fransa, ABD, Mısır, Brezilya, Ekvador, Japonya, Meksika ve Hindistan’ın da aralarında bulunduğu 75 ülkeden bin 700 hekim katıldı. Geçen yıl Lizbon’da düzenlenen toplantıda sadece kalp-damar hastalıkları ele alınmıştı. Bu yıl ilk defa ‘kardiyovasküler ve metabolizma’ alanları bir arada değerlendirildi. Risk yönetimine global bir yaklaşım getirmeyi amaçlayan toplantıda; orta ve uzun vadede farklı düzeylerde risk unsurları taşıyan hastalara, hangi durumlarda kan basınçlarının ve metabolik risk faktörlerinin daha etkin bir biçimde kontrol edilerek müdahale edilmesi gerektiği tartışıldı.

Toplantıda kalp-damar ve metabolizma hastalıklarının yanı sıra diyabet ve nefroloji konularında ‘fikir lideri’ olan ve bu alanda gerçekleştirilen çalışmalara yön veren 20 hekim son gelişmeleri meslektaşlarıyla paylaştı. Kalp-damar ve metabolizma hastalıkları alanlarında geçmişte yapılan çalışmalar, yeni araştırmalar ve gelecekte gerçekleştirilmesi hedeflenen araştırmaların yanı sıra tedavi alanlarındaki son yaklaşımlar değerlendirildi.

Toplantıya katılan Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Çetin Erol, dünyada kalp-damar hastalıklarına bağlı yılda yaklaşık 15 milyon kişinin yaşamını yitirdiğine dikkat çekerek “Türkiye’de yılda yaklaşık 200 bin kişi bu hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor. 2030 yılında bu rakamın iki katına varacağı bekleniyor. Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı araştırmaya göre en önemli dört risk faktörü; yüksek kan basıncı (hipertansiyon), obezite, kolesterol yüksekliği ve sigara tüketimi ve olarak belirlendi. Bu faktörlerin önlenmesi ve kontrol altına alınmasıyla ölümlerin çok büyük bir kısmı engellenecektir” diye konuştu. Türk Kardiyoloji Derneği’nin bu amaçla çeşitli kampanya ve çalışmalarla halkı bilgilendirdiğini belirten Erol, bu çalışmalar hakkında bilgi verdi: “12/8 Kan Basıncı Kampanyası, Dünya Hipertansiyon ve Kalp Günü’nde etkinlikler, Ulusal Kalp Sağlığı Politikası dokümanı ve en son olarak da Avrupa Kardiyoloji Derneği ile yürütülecek Kalp Sağlığı Projesi’ne katılım planlanıyor. “

Toplantıyı kalp-damar hastalıkları konusunda yaptığı çalışmalarla dünya çapında tanınan İtalya’da bulunan Pisa Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden ve Teksas Üniversitesi’nde Tıp Fakültesi Diyabet Bölümü’nden Prof. Dr. Ele Ferrannini katıldı. Ayrıca Harvard Tıp Fakültesi Brigham and Women’s Hastanesi’nden Prof. Dr. Marc A. Pfeffer, kalp yetmezliğine neden olan faktörlere dikkat çekti.