Genel SağlıkHABERLER

MİDE KANSERİNDE BAKTERİ TEHLİKESİ

Dünyadaki en yaygın enfeksiyonlardan olan helikobakter pilori bakterisinin, mide kanserine neden olduğu bildirildi.

Ankara’da 1672 kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre de, bakterinin, 25-64 yaş arasındaki kişilerde yüzde 77.5 oranında bulunduğu belirtiliyor.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroentroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Memik, Dünya Kanser Cemiyeti tarafından 1994 yılında mide kanseri için birinci derecede kanserojen olarak ilan edilen helikobakter pilorinin, midenin mukoza denilen iç yüzeyinde yaşadığını ve bu bölgeyi tahrip ederek önce gastrite, sonra ülsere ve uzun yıllar midede kaldığı takdirde de kansere neden olabildiğini belirtti.

Normal bir insanın hayat boyunca ülsere yakalanma riskinin yüzde 11 olduğunu, bu bakteriyi taşıyan insanlarda ise riskin yüzde 20’ye kadar yükseldiğini anlatan Memik, bakterinin alınmasıyla hemen hemen herkeste mide gastritinin ortaya çıktığını bildirdi.

‘DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 60’INDA VAR’

Bakterinin mide mukozasını tahrip ettiği kişilerde kanser riskinin, enfekte olmayan kişilere göre 90 kat daha fazla olduğunun belirlendiğini kaydeden Prof. Dr. Memik, “Helikobakter pilori enfeksiyonu, şu anda dünyadaki en yaygın enfeksiyon olarak kabul edilmektedir. Bu bakteri, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ını sarmıştır. Bu korkunç bir rakamdır” dedi.

Helikobakter pilori enfeksiyonunun, özellikle gelişmekte olan fakir ülkelerin hastalığı olduğunu anlatan Prof. Dr. Memik, “Bu enfeksiyonun çocukluk yaşlarında alınmış olması çok önemlidir, çünkü bakteri bir insanın midesinde ne kadar uzun kalırsa ilerki yaşlarda kanser ortaya çıkma riski o derecede fazladır” dedi.

‘BESLENMEYE DİKKAT EDİLMELİ’

Memik, Ankara’da 1672 kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, bakterinin, 25-64 yaş arasındaki kişilerde yüzde 77.5 oranında bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: “Bu bakterinin, kalabalık ailelerde, düşük sosyo-ekonomik durumlarda, kışlalarda ve hastane gibi insanların sıkı temas halinde oldukları yerlerde daha sıklıkla görüldüğü belirlenmiştir. Beslenme de kanserin meydana gelmesinde helikobakter piloriye yardımcı olur. Tuzun mümkün olduğunca az yenmesi gerekir. Yetersiz sebze ve meyve tüketimi, kanserin daha kolay ortaya çıkmasına neden olur.

Meyvelerle alınan askorbik asidin, yani ülkemizde bolca bulunan narenciyelerin yenmesinin, midedeki mikrobun yapacağı tahribatı azalttığı görülmüştür. Ayrıca bu mikrop, midedeki C vitaminini düşürmekte ve kansere kolaylaştırıcı zemin hazırlamaktadır. Helikobakter pilorinin tam olarak ne yolla bulaştığı, henüz tam anlamıyla tespit edilmemiştir. Ağız yoluyla, tükürükle bulaştığı düşünülmektedir. Ama bu da kesin değildir. Bu bakteri testle ortaya çıkarılabiliyor ve tedavisi de mümkün.”

Dünya üzerinde ve Türkiye’de en sık rastlanan kanserlerden biri olan mide kanserlerinin, akciğer kanserlerinden sonra öldürücülüğü en fazla ve tedavisi en zor olan hastalıklardan biri olduğu belirtiliyor.