Genel SağlıkHABERLER

MASTİTTE DOĞRU TEDAVİ İÇİN AYIRT EDİCİ TANI ÇOK ÖNEMLİ

Mastit meme kanseri ile karıştırılabilir

Meme iltihabı olarak bilinen, akut ve kronik olarak iki farklı şekilde görülen mastitin kronik olan türü, meme kanseri ile karıştırılabiliyor. Doğru tedavinin uygulanabilmesi için önce ayırt edici tanının yapılması gerekiyor.

Neolife Tıp Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Hamdi Koçer, meme dokusunun ciltle birlikte oluşturduğu enfeksiyon anlamına gelen mastitin, 2 farklı tipte görüldüğüne dikkat çekiyor. Akut mastitin süt veren lohusa kadınlarda görüldüğünü belirten Koçer, genişlemiş süt kanallarında biriken sütün, emen bebeğin ağzından gelen bakterilerle enfekte olması sonucu önce mastit, uygun tedavi yapılmadığında ise meme absesi oluştuğunu vurguluyor.

Akut mastit; memede sertlik, kızarıklık ağrı gibi lokal bulgular ile üşüme, titreme, ateş, kırıklık, halsizlik gibi sistemik bulgular şeklinde kendini gösteriyor. Lokal bulguları, genel sistemik bulgular takip ediyor ve birkaç saat içinde sistemik bir hastalığa dönüşebiliyor.

Akut mastit tedavisinde memenin çocuk tarafından emilmesi veya pompa ile sağılması büyük önem taşıyor. Süt kanallarında süt birikmemesi için annelerin düzenli olarak bebeklerini emzirmesi gerekiyor. Sistemik bulguların ortaya çıkması ile birlikte bebeğe dokunmayacak antibiyotik tedaviye başlamanın önemini belirten Koçer, absenin tedavisinin daha zor olduğunu ve bu nedenle hastalığın abse evresine dönüşmesine izin vermemek gerektiğini söylüyor.

Kronik mastit ise genellikle doğum yapmış genç kadınlarda görülüyor; ancak doğumdan ve süt verme döneminden birkaç yıl sonra ortaya çıkıyor. Bağışıklık sisteminin bir hastalığı olarak değerlendirilen kronik mastitin, vücudun süt kanallarına karşı otoantikorlar yapıp kendi dokusuna zarar vermesi yolu ile meydana geldiği düşünülüyor.

Tanısı ve tedavisi zor olan bir hastalık olan kronik mastit; memede elen gelen kitle, meme cildinde küçük fistül ağzı, akıntı bazen de memede kızarıklık ve renk değişiklikleri ile seyrediyor.

Meme kanseri ile kronik mastitin birbiri ile kolayca karıştığına dikkat çeken Koçer, önce meme kanserinden ayırt etmek ve ondan sonra tedaviye başlamak gerektiğinin altını çiziyor. Hastalığın kesin tanısı iğne biyopsisi ile konuluyor.

Kronik mastit yıllarca sürüp giden bir hastalıktır. Tedavide mümkün olduğunca semptomatik ve muhafazakar kalınıyor. Dönem dönem bakteriyel enfeksiyonlar da olduğunda antibiyotik ve antienflamatuar ilaçlar kullanılıyor. Otoimmün bir hastalık olduğundan kortikosteroid ile iyi sonuçlar alınabiliyor ve uzun süre hastalık nüks etmeyebiliyor. Bazen küçük cerrahi işlemler ile de mastit bölgesinde iyileşme hali sağlanabiliyor.

Kronik mastit bu önlemlere ve tedavilere rağmen hastanın yeterli konfor ve temizliği sağlanamazsa memede daha büyük cerrahi girişimlere hatta tüm memenin alınıp protez konmasına neden olabiliyor.