Genel SağlıkHABERLER

KRİZ GÜNLERİ MİDENİZDE KRİZE NEDEN OLMASIN

Memorial Hastanesi Gastroenteroloji ve Hepatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Duygu İbrişim, özellikle kriz döneminde hemen hemen tüm çalışanların ya da yakınlarının maruz kaldığı iş kaygısı ve stresin neden olduğu sindirim sistemi hastalıkları ve yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.

Uykuda geçirilen zamanı saymazsak, çoğumuz günün büyük bir bölümünü iş ortamında geçiriyoruz. İş yaşamında ise çoğu zaman yoğun, stresli ve gergin dakikalar bizleri bekliyor. Özellikle küresel krizin yaşandığı bu günlerde sindirim sistemi ile ilgili sorunlar yaşıyorsanız, biraz durup düşünmekte yarar var. Çünkü vücudun tüm sistemleri gibi sindirim sistemi de stresten olumsuz yönde etkileniyor. Yani siz stres altındayken sindirim sisteminizin çok rahat olmasını beklemeyin.

Kriz ortamı ve işten çıkartılma korkusu rahatsızlıkları artırıyor

Küresel ekonomik kriz nedeni ile yarına karşı güvensizlik duygusu ve işten çıkarılma korkusu ruhsal gerginliği artırıyor. Son dönemlerde bu tür kaygılar ve ardından ortaya çıkan yakınmalarla gastroenteroloji polikliniklerine başvuran hasta sayılarında artış dikkat çekicidir. Riski en aza indirmek için daha planlı ve temkinli olmak doğru bir davranış ancak fazla gerilimin yararı olmadığı gibi aşikar şekilde zarar getirebileceğini de unutmamak gerekli. Daha sakin ve gerçekçi yaklaşımlarla çözümleri bulmaya çalışmak ruh ve beden sağlığı için en iyisidir.

Sinirli Patron Şikayetleri Artırır

Özellikle uzun saatler kapalı mekanlarda masa başı görev yatan banka ve şirket çalışanlarında strese bağlı sindirim sistemi sorunları daha fazla olabilmektedir. Yüksek rekabet ortamı, sinirli patron ve/veya agresif iş arkadaşları her zaman tansiyonu arttırır ve şikayetleri kolaylaştırır. Her birey gibi sizin de çok değerli olduğunuzu unutmayın. Doğru olan için mücadele edin ama kendinize duygusal olarak çok yüklenmemeye, mesai saatiniz bitince problemleri üzerinizden çıkarıp ofiste bırakmaya gayret edin.

Stres Mide Bulantısından Reflüye Kadar Pek Çok Rahatsızlığın Sebebi

Siz hiç farkında olmasanız da yaşadığınız stresli günlerin neden olduğu pek çok sindirim sistemi hastalığı vardır.

Strese bağlı başlıca sindirim sistemi yakınmaları,

Midede ağrı, yanma, dolgunluk- huzursuzluk hissi
Bazen kusma ile birlikte olabilen bulantı
Göğüs arkasında yanma,
Ağıza ekşi- acı sular veya yenilen gıdaların gelmesi
Karın ağrısı
Karında şişkinlik- gaz
İshal veya kabızlık

Hiç kuşkusuz stres, her bireyi farklı şekilde etkilemektedir. Özellikle hassas kişilerde, sindirim sistemi hastalıklarına ailesel eğilimi olanlarda veya ülser, reflü veya inflamatuvar bağırsak hastalıkları gibi öyküleri bulunanlarda sorunlar çok daha hızlı bir şekilde kendini gösterir.

Siz İzne Çıktığınızda Şikayetler de İzne Çıkar

İş ortamında strese bağlı sindirim sistemi rahatsızlığı yaşayan kişiler izne çıktıklarında, genellikle şikayetler de izne çıkar. Rahat bir mide ve düzenli çalışan bağırsaklarla geçirilen günlerin ardından bulantılarla başlayan sabahlar, toplantılarda keyif kaçıran mide ağrıları, bazen ishal bazen yoğun kabızlık ve gaz şikayetleri durumun çok da organik nedenli olmadığını düşündürür. O zaman iş ortamını her yönüyle şöyle bir gözden geçirmekte fayda var.

Kriz Ortamında Midenizin Stresle Başa Çıkabilmesi İçin

Pozitif düşünün. Sorunlar her yerde olabilir ve temel değerlere, toplam sonuca baktığınızda devam diyorsanız, bazı olumsuzlukları görmemeye çalışın, inanın o zaman mideniz daha az ağrır!

Çalışma alanınızı (örneğin masanız, sandalyeniz, ışık vb) mümkün olduğunca daha rahat hissedeceğiniz şekilde düzenlemeye çalışın. Daha keyifli olursanız, doğru bir oturma şekli sağlarsanız ve gün ışığından daha çok yararlanırsanız hem ruhunuzu hem de sindirim sisteminizi daha mutlu edersiniz.

Ofis ortamında stresin yanısıra beslenme ve yaşam biçimi ile ilgili hatalar da sindirim sistemi sorunlarını tetikleyebilir. Masa başı bir işte saatlerce yerinizden kalkmadan çalışıyorsanız, sürekli çay, kahve veya gazlı içecekler tüketiyorsanız, öğün atlıyorsanız ve sağlıksız yiyeceklerle besleniyorsanız sıkıntılar artacaktır.

Güne başlarken mutlaka kahvaltı edin. Kahvaltının açma-poğaça yerine ekmek-peynir veya tost gibi daha sağlıklı yiyeceklerden oluşmasına özen gösterin. Kaşar peynir mideyi daha rahat ettirir. Çay, kahve ve gazlı içecekleri sınırlandırın. Sigara ve dumanlı ortamlardan uzak durun.

Zaman zaman masa başı işe ara vererek biraz yürüyün, hareket edin. Bir-iki katlık mesafelerde asansör kullanmayın, bol su için. Böylece bağırsaklarınız da daha düzenli çalışır.

Öğünlerinizi düzenli yiyin. Yağlı-baharatlı-kızartmalı yemekler yerine daha hafif yiyecekleri tercih edin. Sebze ve meyveler zengin vitamin ve mineral içeriği ile size destek olur.

Ara öğünler önemlidir. Enerjinizi yitirdiğiniz ve midenizin kazınmaya başladığı anlarda özellikle ikindi saatlerinde ufak bir atıştırma ile ruhen ve bedenen yenilenmiş olursunuz.

Temiz havadan yararlanın, klima yerine mümkünse açık camdan gelen hava ve gün ışığı ile odanızı ve tabii bu arada ruhunuzu havalandırın . Siz gülümserseniz sindirim sisteminiz de rahatlayacaktır.