Genel SağlıkHABERLER

KETEM; KANSERLE SAVAŞIN MERKEZ ÜSSÜ

Kanseri erken tanıyla yenecek olan KETEM’lerin en kapsamlısı ANKARA’da açıldı

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığı’nın 2005 yılından itibaren kurmaya başladığı ve 81 ile yaygınlaştırmayı hedeflediği Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi KETEM’lerin en kapsamlısı Ankara’da Sağlık Bakanlığı, Dr. Abdurrahman Yurtarslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde açıldı. Ankara KETEM, tedavisi bilinen 3 kanser türünün (meme, rahim ağzı ve kolon) erken teşhisi konusunda binlerce insana umut olacak. Sağlık sisteminde devrim niteliğinde bir dönüşümü simgeleyen KETEM’lerde tarama ve erken teşhis için yapılan tüm testlerin ücretleri sosyal güvenlik kurumları tarafından karşılanıyor.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığı’nın kanserde erken teşhisin önemine dikkat çekmek, tarama/teşhis olanaklarını yaygınlaştırmak, kanser kontrolünde yeni modeller oluşturmak ve önlenebilir kanserleri yok ederek ölüm oranlarını azaltmak amacıyla 2005 yılından bu yana sürdürdüğü ve Türkiye’de bir ilki temsil eden Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinin (KETEM) yaygınlaştırılması çalışmalarında büyük bir adım daha atıldı. Açılışı gerçekleştirilen Ankara’nın 3. KETEM’i, bir yandan ulusal düzeyde koordinasyon merkezi görevi görürken diğer yandan en kapsamlı tarama ve teşhis olanakları ile vatandaşların hizmetinde olacak.

Roche Müstahzarları San. A.Ş. tarafından inşa edilerek her türlü teknik ekipmanı ile birlikte Sağlık Bakanlığı’na bağışlanan Ankara KETEM, 2 kat olarak 1000 m2’lik kapalı alan üzerine inşa edildi. KETEM’de digital mamografi, binoküler kolposkop ve görüntü kaydedici sistem, video kolonoskop, ultrasonografi, binoküler mikroskop, bilgisayar gibi modern cihazlar bulunuyor.

Erken teşhis halinde tedavisi bilinen 3 kanser türünde (meme, rahim ağzı, ve kolon) tarama yapmak ve erken teşhis olanaklarını geliştirmek için tüm Türkiye’ye yaygınlaştırılması hedeflenen KETEM’ler şu an 81 ilde 85 merkezle hizmet veriyor. Türkiye’nin riskli durumu nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü tarafından da desteklenen proje kapsamında her ilde en az 1 tane olmak üzere toplam 280 KETEM kurulması planlanıyor. KETEM sağlık taraması için başvuran, aslında sağlıklı görünen insanlarda herhangi bir bulguya rastlarsa, bu kişileri tedavi için gerekli yerlere sevk ediyor.

2003 yılında Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, dünya genelinde meme, rahim ağzı, kolon kanserlerinin taramasının yapılmasına ilişkin bir deklarasyon yayımlandığını hatırlatan Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, KETEM’lerde yürütülen tüm tarama programını bu deklarasyona göre şekillendirdiklerini böylece Türkiye’de kanserin erken tanısına yönelik önemli bir zihniyet değişikliğinin hayata geçirildiğini dile getirdi.

1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren yasa ile birlikte KETEM’lerdeki tüm tetkiklerin geri ödeme kapsamına alındığını ve sosyal güvenlik kurumları tarafından ödenmeye başlandığını belirten Prof. Dr. Murat Tuncer, “bugüne kadar taramalar daha çok dar kapsamlı, pilot bölgelerde yürütülüyordu. Artık yeni uygulamayla ülkemizde her kadına meme ve rahim ağzı; hem kadın hem de erkeklere kolon kanserinin tanısına yönelik taramalar ve gerektiğinde ileri tetkikler ücretsiz yapılacak. Bu taramalar kanseri yok ediyor. Çünkü, bu tetkikler sayesinde kanser öncesi lezyonlar tespit edilebildiği için, kanser gelişmeden önlenebiliyor. Bu nedenle 49 yaş üstündeki her kadının her yıl meme muayenesi, 2 yılda bir ise mamografi, 35 yaşını aşmış kadınların hiç olmazsa 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması, 50 yaşını aşmış herkesin 2 yılda bir dışkıda kan tetkikiyle kolon kanseri taraması yaptırmasını öneriyoruz” şeklinde konuştu.

Kanser konusunda çalışan uzman sayısının da yetersiz olduğuna dikkat çeken Prof. Murat Tuncer, KETEM`lerde görevli ya da buralarla ilişkili çalışan kadın doğum uzmanı, patolog, genel cerrah ve aile hekimlerinin kanser tanısında rol alabilecek donanıma sahip olması için özel bir eğitim çalışması yürütüldüğünü, bu hekimlerin yanı sıra ebe ve hemşireleri de eğittiklerini belirtti.

Sağlık Bakanlığı, Dr. Abdurrahman Yurtarslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nurullah Zengin ise kanserin her geçen gün önemi artan bir sağlık sorunu olduğuna dikkati çekti.Türkiye’de yılda 130 bin yeni kanser tanısı konduğunu, önümüzdeki yıllarda başta tanı imkanlarının artması ve yaşam sürelerinin uzaması ile bu rakamın daha da artmasının beklendiğini ifade eden Doç. Dr. Nurullah Zengin kanserle mücadelenin çok boyutlu olarak ele alınması gerektiğini vurguladı. “Kanser tanısı almış hastalarımızı modern imkanlarla tedavi etmek bu mücadelenin bir boyutudur, diğer boyutları ise toplumu bilinçlendirerek kanser etkenlerinden uzak durmasını sağlamak ve henüz oluşma aşamasında kanseri tarama tetkikleri ile tanımak ve tam şifa ile tedavi edebilmektir” şeklinde konuşan Doç. Dr. Nurullah Zengin KETEM yapılanmasının Türkiye’de kanserle mücadelede yeni bir dönemi başlattığını ifade etti.

Hizmete giren KETEM binasının Türkiye’de örnekleri içinde en kapsamlısı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Nurullah Zengin yeni birim ile bir yandan geniş bir toplum kesimine kanser taraması hizmeti verirken aynı zamanda ulusal düzeyde organizasyona destek vereceklerini söyledi. “Sorumluluğumuzun farkındayız” diyen Doç. Dr. Nurullah Zengin “böyle bir eserin ilaç sektörü-kamu işbirliği ile ortaya çıkmasının ayrıca mutluluk verici olduğunu ifade etti ve “emeği geçenlere teşekkürü borç biliyorum, benzer eserlerin ülkemizin dört bir yanında yükseldiğini görmek mutluluğumuzu daha da artıracaktır” diye konuştu.

KETEM’lerde yapılan teşhis ve tarama işlemleri ücretsiz…

Kadınlarda meme kanseri tarama programı kapsamında, 50-69 yaş arası kadınlara her yıl yapılacak muayene, 2 yıl aralıklarla yapılacak mamografi çekimi, gerek görülen vakalarda meme ultrasonografisi.

Kadınlarda rahim ağzı kanseri tarama programı kapsamında, 35 yaş üstü kadınlara; her 5 yılda bir yapılacak muayene ile birlikte pap smear tetkiki, gerekli görülen vakalarda kolposkopi tetkiki.

Kolorektal kanserler için 50-74 yaş arası erkek ve kadınlarda her 2 yılda bir yapılacak “Gaitada gizli kan tetkikleri”