Genel SağlıkHABERLER

KEDİ-KÖPEK SAĞLIĞIN DÜŞMANI DEĞİL DOSTU

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, “kedi ve köpek beslenen evlerde, çocukların bağışıklık sistemini uyaran endotoksin daha yüksek” dedi.

Dünyada yapılan en son araştırmalarda, yaşamlarının ilk yıllarında evlerinde kedi-köpek beslenen çocuklarda ileriki yıllarda astım ve diğer alerjik hastalıkların görülme riskinin, hayvan bulunmayan evlerdeki çocuklara göre çok daha düşük bulunduğu bildirildi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, son yıllarda dünyanın değişik ülkelerinde yapılan araştırmaların hayvanlarla ilgili görüşleri neredeyse temelinden değiştirecek şekilde olduğunu ifade etti.

Bugüne kadar evde kedi, köpek gibi hayvan beslenmesinin astım ve alerjik hastalık riskini artırdığına inanıldığını vurgulayan Prof. Dr. Küçükusta, bu yüzden de astımlı bulunan evde hayvan beslemenin kesinlikle yasaklandığını hatırlattı.

Prof. Dr. Küçükusta, şöyle devam etti: “Oysa, bu yeni araştırmalara göre, yaşamlarının ilk yıllarında evlerinde kedi-köpek beslenen çocuklarda ileriki yıllarda astım ve diğer alerjik hastalıkların görülme riski, hayvan bulunmayan evlerdeki çocuklara göre çok daha düşük bulundu. Ayrıca, yine yaşamlarının ilk yılları çiftliklerde geçen ve burada çiftlik ve kümes hayvanlarıyla beraber büyüyen çocuklarda da alerjik hastalıkların daha az görüldüğü belirlendi. İşin ilginç yanı, hayvanlarla birlikte büyüyen çocuklar sadece o hayvana ait allerjene değil, diğer allerjenlere de daha az duyarlı olmaktadırlar.”

NASIL KORUYORLAR?

Araştırmalara göre, gebeliği süresince her gün çiftlikte çalışan annelerin çocuklarında bile alerjik hastalıkların daha az ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Küçükusta, bu bulguların durumun nedenini şöyle açıkladı: “Bu durum, kedi ve köpek beslenen evlerde endotoksin düzeylerinin yüksek olmasıyla açıklanmaya çalışılmaktadır. Biyolojik aktif bir madde olan endotoksinin kaynağı gram-negatif bakterilerdir. Endotoksinler, bağışıklık sistemini enfeksiyonlarla savaşacak şekilde uyarmakta ve böylece bağışıklık sistemi allerjenlere karşı daha duyarsız hale gelmektedir. Kedi ve köpek beslenen evlerde endotoksin düzeyleri, hayvan bulunmayan evlere göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. “

Bu teorinin çocukluk döneminde enfeksiyon geçirenlerde alerjilerin ve astımın daha az görülmesi gerçeğiyle de uyumlu olduğunu belirten Prof. Dr. Küçükusta, allerjik hastalıkların tek kesin tedavisi olan aşı tedavisinin de allerjenlerin hastaya düzenli olarak verilmesi prensibine dayandığını hatırlattı.

Prof. Dr. Küçükusta, ancak kediye karşı alerji geliştirmiş olan hastaların kedilerden uzak kalmaları gerektiğini sözlerine ekledi.