Katarakt Ameliyatı Belirtileri Nelerdir?

Katarakt ameliyatı; göz içerisinde yer alan göz merceğinin, saydamlığını kaybederek buzlu cam haline gelmesi ile görüntüyü retina tabakasına net olarak odaklayamaması (katarakt) probleminin giderilmesi için uygulanan oldukça başarılı bir yöntemdir. Merceğin saydamlığını kaybetmesi neticesinde ışık ve görüntü retinaya ulaşamamakta ve böylece görme kaybı yaşanmaktadır.

Unutulmaması gereken katarakttın bir hastalık olmadığıdır. Yaşlanmanın doğal sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.

Gelişen teknoloji ile beraber katarakt tedavisinde de her geçen gün yeni yöntemler uygulanmakta ve katarakt problemi yaşayanların yaşam kaliteleri artırılmaktadır. Bu yöntemlerden biri de akıllı lens uygulamasıdır.

Katarakt Nasıl Oluşur? Belirtileri Nelerdir?

Katarakt, bir hastalık olmayıp yaşın ilerlemesi ile beraber ortaya çıkmaktadır. Vücudun en hızlı yaşlanan dokularının başında göz merceği gelmektedir. 40 – 45 gibi yaşlarda yakına odaklanamama problemi ortaya çıkmaya başlar. 60 – 80 yaş aralığında da göz merceği saydamlığını kaybetmeye başlayarak katarakt oluşmaya başlar.

Katarakt belirtileri arasında; bulanık görme, ışıktan rahatsızlık, puslu görme, renklerde solukluk, tek göz kapatıldığında ikili ya da üçlü görme, yakın gözlüğüne ihtiyacın azalması, yakını gözlüksüz görebilmek.

Katarak Türleri Nelerdir?

Katarakt temel olarak 3 farklı grupta incelenmektedir.

  • Birinci grup;

Oldukça sık görülür. Genelde 50 yaş sonrası başlar ve 60 yaş sonrası için katarakt ameliyatı olma düzeyine ulaşan katarakt türüdür. Yaşlanmaya bağlı olarak gelişmektedir. Kataraktın Çok fazla ilerlemesi durumunda görme yetisi tamamen kaybedilir.

  • İkinci grup;

Her yaşta görülebilir. Yan etkenler sebebi ile ortaya çıkar. İltihap, kortizonlu ilaç kullanımı ve travmalar ana nedenleri arasındadır.

  • Üçüncü grup;

Bebeğin anne karnında gelişimini etkileyen faktörler neticesinde ortaya çıkan doğumsal katarakttır.

Katarakt Tedavisi Nedir?

Katarakt teşhisinden sonra tedavi amaçlı olarak çeşitli vitaminler, ilaçlar ve yakın gözlüğü kullanılmaktadır. Ancak ilerleyen katarakt cerrahi yöntem kullanılarak alınır. Kataraktın kesin çözümü cerrahi yöntemdir.

Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Gerekir? Kimler Olmalıdır?

Katarakt ameliyatının ne zaman yapılacağı, doktor ile hastanın ortak kararı sonucu alınmaktadır. Genellikle görme düzeyin %60 ve altına düştüğünde katarakt ameliyatının olunması yönünde doktorlar görüş bildirir. Buna rağmen bazı hastalar görme düzeyi %30 a kadar düşse dahi ameliyat olmak istemeyebilmektedir.

Görme düzeyi %60 ve altına düşen herkesin katarakt ameliyatı olması, yaşam kaliteleri açısından son derece önemlidir.

Akıllı Lens Nedir?

Üç odağa sahip olan göz içi merceklerine akıllı lens denilmektedir.

Akıllı Lenslere Neden İhtiyaç Duyulur?

Akıllı lensler sayesinde bireyler, uzak, orta (bilgisayar ve telefona bakma) ve yakın (okuma) mesafelerinde gözlüksüz bir şekilde görme işlevini yerine getirebilmektedirler.

Çok Odaklı Göz İçi Lens Çeşitleri Nelerdir?

Lensler kendi aralarında 4 kısımda değerlendirilmektedir. Akıllı lens çeşitleri şu şekildedir.

  • Monofokal (tek odaklı lens); sadece uzak mesafeyi görmeyi sağlar. Yakını görmek için gözlük kullanmak gerekmektedir.
  • Bifokal (iki odaklı lens); uzak ve yakın mesafenin görülmesini sağlayan lenslerdir.
  • Trifokal (üç odaklı lens); yakın, orta ve uzak mesafeyi görmeyi sağlayan lenslerdir.
  • Torik lens (astigmatlı lens); astigmat problemi yaşayan bireylere önerilmektedir.

Akıllı Lens Operasyonu Nasıl Gerçekleştirilir?

Katarakt ameliyatı esnasında alınan göz merceğinin yerine akıllı lens kullanılmaktadır. Ayrıca 45 yaş üzeri ve gözlük kullanmak istemeyen kişilerde ameliyat talebinde bulunabilmektedir. Ameliyat için ilgili doktorun titiz bir çalışma ile göz merceği numarasını net olarak belirlemesi son derece önemlidir.

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler.

Akıllı lenslerin uygulanması neticesinde dikkat edilecek hususlar arasında ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı, belli bir süre araç kullanılmamalı, gözün su ile temasının belli bir süre olmaması, havuz ve denize girilmemesi, dışarı çıkışlarda güneş gözlüğü kullanılması ve bol bol dinlenilmesi yer almaktadır.

Akıllı Lensin Avantajları Nelerdir?

Trifokal lensler ile yakın orta ve uzak mesafeler rahatlıkla görülebilmektedir.

Akıllı Lens Fiyatları.

Akıllı lenslerin fiyatları, normal ve astigmatlı olmalarına, numaralarına ve firmalarına göre çeşitlilik göstermektedir.  Katarakt ameliyatı esnasında akıllı lensler göze konulabilmektedir. Bu neden ile tüm ameliyat maliyeti önemlidir.

Retina Dekolmanının Nedenleri nelerdir?

Dekolman, ayrılma anlamında kullanılmaktadır. Retinanın, yapışık olduğu gözün iç yüzeyindeki duvardan ayrılması retina dekolmanı olarak adlandırılmaktadır.

Retina dekolmanının 3 farklı sebebi bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir;

  • Yırtık sebebi ile oluşan dekolman.
  • Çekmeye bağlı (traksiyonel) dekolman.
  • Eksüdatif tip dekolman.

Retina Yırtığı ve Dekolmanı Nasıl Teşhis Edilir?

Göz damlası yardımı ile genişletilen göz bebekleri, biyomikroskop yardımı ile ayrıntılı bir şekilde incelenmektedir. Retina hastalıklarının teşhisi bu yöntem ile yapılmaktadır.

Retina Dekolmanı İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Retina dekolmanı risk faktörleri şu şekildedir.

  • Hastanın aile geçmişi.
  • Diğer gözde retina dekolmanı oluşması.
  • Travma öyküsü.
  • Geçirilen göz cerrahileri.
  • Yüksek miyopi.

Retina Yırtığı ve Dekolmanı Nasıl Tedavi Edilir?

Yapılan incelemelerde hastada retina yırtığı tespitinde lazer yöntemi kullanılarak tedavi sağlanır. Yapılan muayeneler neticesinde retina dekolmanı tespit edilir ise cerrahi yöntemi ile tedavi edilmektedir.