Genel SağlıkHABERLER

KARDİYAK RESENKRONİZASYON TEDAVİSİ, KALP HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ YÜKSELTİYOR

Vücudumuzun ihtiyacı olan kanın kalp tarafından yeterince pompalanamaması sonucunda oluşan kalp yetersizliğinde sadece kalbin kan pompalama gücü azalmıyor, elektriksel sistemi de bozuluyor.

Kalp yetmezliğinde uygulanan kardiyak resenkronizasyon tedavisi, hastaların kalp sorunlarına bağlı şikayetlerini azaltırken yaşam sürelerini de uzatıyor.
Nefes almakta zorluk, adım atma sayısında azalma, ayaklarda şişlik gibi şikayetlerle kendini gösteren kalp yetersizliği, dünyada ve ülkemizde görülme sıklığı gittikçe artan bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. çoğu zaman başka nedenlere bağlanarak bu şikayetlerin önemsenmemesi ne yazık ki hastalığın teşhis ve tedavi sürecini uzatıyor. Şu anda ülkemizde 9 milyon kişinin kalp yetersizliği gelişimi açısından risk altında olduğunu belirten İstanbul İli Anadolu Güney Genel Sekreterliği-Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Uzman Doktorlarından Doç. Dr. Taylan Akgün, “Kalbin kan pompalama gücünün zayıflaması ve kalp duvarlarının sertleşmesine bağlı olarak 2 temel formda ortaya çıkan kalp yetersizliği, hastaların yaşam kalitelerini ve sürelerini azaltmaktadır. Erken tanı, ölüm oranlarının azaltılması açısından çok önemlidir.” açıklamalarında bulunurken hastalığın tedavi yöntemleri için ise şunları söylüyor: “Bu hastalıkta önemli olan birkaç tedavi basamağı mevcuttur. Bunlardan bir tanesi çeşitli ilaçlar kullanarak, kalbin iş yükünü azaltmak ve hastanın şikayetine neden olan bulguları ortadan kaldırmaktır. Yine ilaç tedavisinin yanı sıra son yıllarda artarak kullanılan çeşitli ek tedavi yöntemleri de mevcuttur. Bunlardan bir tanesi kalp dokusunda bozulan senkronizasyonu yeniden sağlamayı hedefleyen kardiyak resenkronizasyon tedavisidir.”
üç kablolu kalp pilleri, kalbin elektriksel sistemini düzenliyor
Kalp yetersizliği olan hastaların önemli bir kısmında kalbin elektriksel sisteminde zayıflama meydana geldiğini ve bu zayıflamayla birlikte hastaların kalp duvarlarının eş zamanlı kasılmadığını sözlerine ekleyen Doç. Dr. Taylan Akgün, bu durumun zaten yetersiz olan kalbin, enerjisini boşa harcamasına sebep olduğunu belirtiyor. Akgün, “Kalp kasılır ama yeteri kadar kanı pompalayamaz. İşte tam da bu noktada duvarların eş zamanlı kasılmasını sağlamak için kardiyak resenkronizasyon tedavisi olarak adlandırılan üç kablolu kalp pilleri devreye girer. Kalp pilleri, bir batarya, elektronik devreler ve bunu kalbe bağlayan kablolardan oluşur. Kablolar vasıtasıyla kalpteki elektriksel sinyaller, pilin elektronik devreleri tarafından algılanır ve normal bir kalpteki elektriksel işleyiş taklit edilmeye çalışılır. Kalbin geç kasılan bölgeleri de bu piller aracılığıyla uyarılır ve tüm karıncık dokusunun aynı anda uyarılması ve kasılması sağlanır.” açıklamalarında bulunuyor.
Kardiyak resenkronizasyon tedavisi ile hastaların yaşam süreleri uzayabiliyor
üç kablolu kalp pillerinin kabaca 3 parmak kalınlığında ve uzunluğunda metalik yapılar olduğunu belirten Doç. Dr. Taylan Akgün, pillerin yerleştirilmesiyle ilgili şunları söylüyor: “Genellikle sol köprücük kemiğin 1-2 parmak altından bölgesel anestezi ile bir kesi açılır. Daha sonra bu bölgeden geçen toplardamarlar yoluyla kalbin değişik bölgelerine genellikle 3 adet kablo yerleştirilir. Sonra bu kablolar, kesi yapılan bölgeye yerleştirilen bataryaya bağlanır ve cihaz, programlanıp çalışmaya başlar. özel kalp yetmezliği pillerinin çoğunda şoklama özelliği de bulunmaktadır. Bu özellik sadece kalpte hayatı tehdit eden ciddi bir ritim problemi olduğunda devreye girer ve ani durmalarda cihaz, şok vererek kalbi çalıştırabilir.” özel kalp pillerinin ani hayat kaybını önleme özelliklerinin yanında hastaların yaşam kalitelerini de önemli ölçüde artırdığını sözlerine ekleyen Doç. Dr. Taylan Akgün, kardiyakresenkronizasyon tedavisi sayesinde hastaların hastanede yatış sıklıklarını azaltabildiklerini ve hastaların yaşam sürelerini uzatabildiklerini de belirtiyor.
Hasta ile doktor iletişimi önemli
3 kablolu kalp pillerinin her kalp yetersizliği olan hastaya uygulanamayacağını açıklayan Doç. Dr. Taylan Akgün, “Bu pillerin uygulanması için öncelikle kalbin kasılma fonksiyonlarının ciddi derecede azalmış olması ve kalbin içerisindeki elektriksel sistemin bozulduğunu gösteren bazı bulguların hastaların kalp grafiklerinde (EKG) bulunması gereklidir. Kardiyak resenkronizasyon tedavisi gören hastaların ise doktorlarının kontrolü altında olmasıgerekmektedir. Bu kontroller, cihazın istenilen ayarlarda çalışıp çalışmadığını anlamak için çok önemlidir.” diyor. Akgün, hastaların bazı elektriksel ve manyetik cihazlardan ve ortamlardan uzak durmaları gerektiğinin de altını çiziyor. Ayrıca Akgün, hastaların pilleri taşıdıklarına dair kartları yanlarında bulundurmalarına ve sağlık kurumlarına başvururken bunu belirtmelerinin önemine dikkat çekiyor.