Genel SağlıkHABERLER

KALP SAĞLIĞI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Türk Kalp Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Yıldırımkıran, “kalp hastalığına yakalanmamak için, uyku düzeninin bozulmaması, stresten uzak durulması ve fazla alkol tüketilmemesi gerekir” dedi.

Dünyada yüzde 50 olan kalp hastalığı görülme oranının, Türkiye’de yüzde 60 olduğu ve kalp hastalığının Türkiye’de sağlık açısından ciddi bir tehdit oluşturduğu belirtildi.

Türk Kalp Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Yıldırımkıran, Türkiye’de, kalp rahatsızlığından ölüm oranının yüzde 43’le bütün hastalıklar içinde ilk sırada yer aldığını ifade etti. Kalp rahatsızlıklarının en önemli belirtisinin, göğüsün orta kısmında başlayan, ezici, sıkıştırıcı ve yanma şeklindeki bir ağrı olduğunu söyleyen Yıldırımkıran, rahatsızlığın, kalpte çarpıntı, kalp atımlarında hızlanma ve düzensizlik şeklinde de kendini belli ettiğini kaydetti. Hastalığın ilerlemesiyle yeni belirtilerin ortaya çıktığını anlatan Yıldırımkıran, “Nefese doymama hali, güçsüzlük, baygınlık hissi, çabuk yorulma, bulantı, titreme, terleme, ayaklarda parmak basmayla çökme yapan yumuşak şişlikler, bayılma, öksürük, ses kısıklığı, dudaklarda ve parmaklarda morarma da ciddi kalp hastalığının habercileri arasındadır” dedi.

Kalp rahatsızlığından korunmak için alınan gıdalara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırımkıran, özellikle az yağlı ve tuzlu besin tüketilmesi, katı yağlar ile yüksek kolesterollu ve fazla lifli gıdalardan kaçınılması gerektiğini ifade etti.

Sigara kullanmanın da kalp rahatsızlığının ana nedenleri arasında yer aldığının altını çizen Yıldırımkıran, kalp hastalığına yakalanmamak için, uyku düzeninin bozulmaması, stresten uzak durulması ve aşırı alkol tüketilmemesi gerektiğini ifade etti.

Yıldırımkıran, ayrıca, vücudu yıpratmayacak şekilde egzersiz yapmanın ve sabah yürüyüşlerinin de kalp hastalığı riskini en alt seviyelere düşürdüğünü sözlerine ekledi.