KADINLARIN YÜZDE 70’İ UYKU SORUNU YAŞIYOR!
Yapılan çalışmalar kadınların yüzde 70’inin hayatlarının değişik zamanlarında uyku bozukluğu problemi yaşadığını göstermektedir. Uyku problemlerinin başında uykusuzluk gelmektedir.
International Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, Batılı ülkelerde kadınların yüzde 30’unun en az haftada birkaç kez uyumak için ilaç almak zorunda kaldığının bildirildiğini belirtti. Kadınlarda yaş ilerledikçe uykusuzluk problemi artmaktadır. 18-24 yaş arası kadınlarda uyku ile ilgili problemler yüzde 33 civarında iken, 55-64 yaş kadınlarda bu oran yüzde 48’e çıkar.
Kadınlarda uykuyu etkileyen faktörler nelerdir?
Hormon seviyelerinde değişim, stres, yaşam stili, uyku ortamı sık akla gelen faktörlerdir.
Birçok kadında premenstrüel uyku problemleri vardır.
Uykuya dalmada güçlük, gece uyanıp bir daha uyuyamama, uyanmada güçlük ve gündüz uykululuk hali bu dönemlerde görülebilen durumlardır.
Birçok kadında da iş ve aile ortamındaki problemlere bağlı stres ve buna bağlı uyku problemlerine rastlanmaktadır. Bunun sonucunda yorgunluk, iş performansında düşme, konsantrasyon güçlüğü ve sosyal ilişkilerde bozulmalar ortaya çıkabilir.
Çalışan kadınlarda uyku problemleri daha fazla görülmektedir.
Kahve çay ve sigara kullanımı da uykuya dalma açısından önemli problemlerdir.
Alkol ise uyku bölünmesi ve kabus görmelere yol açabilmektedir.
Gebelik de uyku üzerine etkili bir durumdur. Gebeliğin ilk 3 ayında kadınlar daha çok uykuya ihtiyaç gösterirler ve gündüz uykuya eğilim mevcuttur.
Gebeliğin 3-6 ayında uyku normalken 6 aydan sonra gebeler daha az uyumaya başlarlar. Bunun nedenleri sık idrara çıkma, göğüste yanma, genel konforsuzluk, bebek hareketleri, bel ağrısı ve kabus görmelerdir.
Yapılan araştırmalar gebelerde huzursuz bacak sendromu denen gece boyunca istemsiz bacak hareketlerinin arttığını göstemekte ve buna bağlı olarak da gebelerde uyku olumsuz etkilenmektedir.
Menopozdaki kadınların 2/3’ünde uyku problemleri vardır. Menopozla birlikte östrojen seviyelerinde düşme sonucu sıcaklık basması sonucu da uyku problemleri görülür.
Menopoz öncesi dönemlerde obstruktif uyku apne sendromu ve horlama erkeklere oranla daha az görülmekte iken menopozdan sonra bu oran eşitlenmektedir.
Uyku bozukluklarını düzeltmek için bazı kadınlarda ilaç kullanımına gereksinim olmakla beraber çoğunlukla yaşam stilinde değişiklikler yapmak iyi bir uyku için yeterli olabilir.
Kadınlara iyi bir uyku için neler öneriyorsunuz?
Çay ve kahveyi kesin
Alkolü kısıtlayın
Gece uykunuzu olumsuz olarak etkileyebilecek enerji içeceklerinden uzak durun
Uyumadan önce gevşeyin
Doğru zamanda egzersiz yapın (gece yapılan ağır egzersizler uykunuzu olumsuz etkileyebilir)
Kıyafetiniz rahat olsun ve sizi sıkmasın
Yatak odanız sessiz, loş ve yatağınız ve yastığınız rahat olsun
Yemeklerinize dikkat edin (akşam yenen ağır ve baharatlı yemekler uykunuzu olumsuz etkiler)
Sigarayı bırakın
Gündüz uyuklamalarını kesin
Evcil hayvanları yatak odasından uzak tutun
Yatakta TV seyretmeyin, tartışmayın
Kaçta uyursanız uyuyun kalkış saatiniz sabit olsun. Böylece uyku ritminiz bozmamış olursunuz.
Gündüz kestirmelerinden kaçının