Genel SağlıkHABERLER

İZSİZ AMELİYAT LAPAROSKOPİ

Laparoskopi tedavisi hakkında Prof. Dr. Yücel Karaman önemli bilgiler veriyor.

Günümüzde oldukça yaygın bir şekilde gerçekleştirilen laporoskopik cerrahi ile herhangi bir ameliyat izi ve ameliyat acısı yaşanmamaktadır. Göbek deliğinden uygulanan birkaç ufak delik ile karın içine ufak bir teleskop yerleştirilerek karın içi rahatlıkla gözlemlenebiliyor.
 
Loparoskopik cerrahi ne anlama geliyor?
 
Laparoskopik cerrahi hastaya uygulanabilecek en acısız ve ağrısız bir yöntemdir. Laparoskopik cerrahi oluşabilecek komplikasyon açısından açık ameliyatlara oranla daha avantajlı bir yöntemdir. Tedavi süresi ve hastanın iyileşme süresi de açık ameliyatlara oranla daha kısa bir zamanda geçekleşmektedir.
 
Laparoskopik cerrahi neden daha avantajlı?
 
Laparoskopik cerrahinin açık ameliyatlara oranla avantajı daha fazladır. Cerrahinin en önemli avantajı hastanın daha az ağrıya maruz kalmasıdır. Operasyonlardan sonra oluşan ağrılar hastaları oldukça sıkıntıya sokmaktadır. Son yıllarda uygulanan operasyonlardan sonra ortaya çıkabilecek ağrıları gidermek için birçok yöntem başvurulmaktadır. Ancak laparoskopik cerrahi de bu tür girişimlere gerek ihtiyaç yoktur. Operasyon geçirmiş hasta çok kısa bir zamanda ayağa kalkarak günlük aktivitelerine daha çabuk dönmektedir. Ayrıca çoğu kişi için oldukça önemli olan estetik açısından da açık ameliyatlardan daha fazla avantaj sağlamaktadır.
 
Laparoskopik cerrahi hangi ameliyatlarda kullanılmaktadır?
 
Günümüzde başarı ile gerçekleştirilen ve oldukça iyi sonuçlar alınan ameliyatlar;
  • Safra kesesi ameliyatları
  • Aşırı kilo ve reflü
  • Karın duvarı fıtıkları
  • Kalın bağırsak tümörü
  • Böbrek üstü bezi
  • Dalak ameliyatları
  • Kısırlık tedavileri
Aşağıdaki yazıda laparoskopi tedavisi hakkında geniş bilgi bulunmakta :
 
Laparoskopik cerrahinin dezavantajları var mıdır?
 
Diğer operasyonlarda olduğu gibi bu operasyonda da bazı durumlarda komplikasyon gelişme olasılığı muhtemelen vardır. Henüz ilk uygulandığı zamanlarda bazı vakalarda organ ve damar hasarlarına rastlanmıştır. Ancak laparoskopinin yaygınlaşması ile beraber bu durum neredeyse tamamen yok olmuştur.