Genel SağlıkHABERLER

İSTEYEN HERKES SİGARAYI BIRAKABİLİR

SİGARA İÇEN KİŞİ, ASLINDA HER GÜN YATINCA SİGARAYI BIRAKMIŞ OLUYOR. DOLAYISIYLA SİGARAYI BIRAKMAK ZANNEDİLDİĞİ KADAR ZOR DEĞİL. SİGARAYI BIRAKTIĞINDA KİMSE HASTA OLMUYOR

Dünya Sigarasız Günü nedeniyle Tıbbi Onkoloji Derneği tarafından İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında, sigara ve zararlarından, güncel gelişmelere, yasanın uygulanmasına kadar pek çok konuya ilişkin önemli açıklamalar ortaya kondu.

Tıbbi Onkoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Sevil Bavbek sigaranın yapay bir afet olduğuna değinerek, Dünya nüfusuna bakıldığında yaklaşık 1.25 milyar kişinin sigara bağımlısı olduğunu, bunlardan 5.4 milyon kişinin her sene öldüğünü belirterek “Sigara bırakmak çok zor, sigarayı bıraktığınız zaman çok ciddi sıkıntılarınız olur gibi bir takım söylentiler devamlı bilinçaltımıza pompalanıyor. Aslında sigarayı bırakmak çok kolay. Çünkü sigara içen kişi, uyuyarak her gün sigarayı bırakıyor, yatınca sigarayı bırakmış oluyor. Dolayısıyla sigarayı bırakmak zannedildiği kadar zor değil. Sigarayı bıraktığında kimse hasta olmuyor. Ufak tefek sıkıntılar mutlaka olacaktır. Herkes çok yakın bulduğu birşeyden vazgeçtiği zaman mutlaka sıkıntı yaşayacaktır. Dolayısıyla öncelikle sigarayı bırakmanın çok zor olduğu kanısından kurtulmamız gerek” dedi.

Prof. Dr. Sevil Bavbek, “Erişkinlerin, hastalıkla doğrudan ya da dolaylı olarak karşılaşmış kişilerin sigarayı bırakması çok kolay oluyor. Tüm dünyada artan bir trend var; sağlıklı yaşam. Özellikle ABD bu konuda çok başarılı, sigara içimini kontrol altına almış durumdalar” şeklinde konuştu. Bavbek, sigaranın bir madde bağımlılığı olduğuna da dikkat çekerek “Sigara gerçekten bir madde bağımlılığıdır. Çünkü sigarayı çekiyorsunuz ve saniyede beyninizde bir uyarı oluyor. Sonra hep o uyarıyı arıyorsunuz. Daha light sigarada daha derin çekiyorsunuz, daha çok içiyorsunuz. Bu kanıtlanmış bir şey. Light sigaralar daha derin çekildiği için daha uç yollarda kanser yapıyor” diyerek sözlerini noktaladı.

GÜNDE 40 MİLYON DOLARLIK SİGARA İÇİLİYOR

Tıbbi Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Demirkazık ise çarpıcı istastikler verdi. Demirkazık, Türkiye’de yaklaşık 17 milyon sigara içicisi var. Günde 40 milyon dolarlık sigara içiliyor. Bunun yıllık maliyeti ise 15 milyar dolar. Türkiye’deki ilaç pazarının 10 milyar dolar civarında olduğunu düşünürsek, tüketilen sigara pazarı ilaçtan çok daha fazla. Sigaraya çok daha fazla para harcanıyor. Üstelik bir de kaybettirmeye başlıyor. Sigara nedeniyle insanlar hasta oluyorlar. Sadece sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle sağlık harcaması ise 3 milyar dolar civarında. Buna iş gücü kaybı ve bağlı kayıplar dahil değil. Sigaraya bağlı biraz karamsar bir rakam vereceğim; Türkiye’de yılda 100 bin kişiden fazla insan kaybediliyor, 10 bin civarında da pasif içici var, onlar da ciddi hastalıklara sahip oluyorlar” şeklinde konuştu. Sigara kullanımının gençler arasında da hayli fazla olduğuna değinen Prof. Dr. Demirkazık, Türkiye’de üniversite öğrencilerinin %50-70’i sigara bağımlısı olduğunu ve bunların %70’inin sigaraya üniversitede başladığını, 11-13 yaş grubu çocukların da %11’inin bağımlı olduğunu dile getirdi.