Genel SağlıkHABERLER

İSTANBUL’UN YÜZDE 3’Ü UYUŞTURUCU KULLANIYOR

Alkol ve Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi (AMATEM) Klinik Şefi Doç. Dr. Duran Çakmak, İstanbul’da yaşayanların en az yüzde 3’ünün uyuşturucu madde kullandığını bildirdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nce, 26 Haziran “Dünya Uyuşturucu ile Mücadele Günü” etkinlikleri çerçevesinde Türkiye Uluslararası Uyuşturucu ve Organize Suçlarla Mücadele Akademisi (TADOC) bünyesinde “Türkiye’de Uyuşturucu Kaçakçılığı Kullanımı ve Bağımlılığı” konulu panel düzenlendi.

Ankara Üniversitesi (A.Ü) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Bağımlılık Tedavi Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Yıldırım Doğan’ın yönettiği panelde, ilk olarak madde bağımlılığına ilişkin video film izletildi. Panelde, Hacettepe Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferhunde Öktem, “Gençlerin madde kullanma eğilimleri ve önlemler” konulu bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Öktem, gençlerin madde kullanımına eğilim konusunda diğer yaş gruplarına oranla daha fazla risk taşıdığına işaret ederek, “Çünkü gençlik, çok fazla çelişkinin yaşandığı, duyguların inişli çıkışlı olduğu bir dönem” dedi.

Gençlerin yetişkinlerin dünyasına sağlıklı bir şekilde uyum sağlamaları gerektiğini, bu konuda yetişkinlere görevler düştüğünü belirten Prof. Dr. Öktem, “Gençlerin sağlıklı şekilde bir yere ait olma duygusuna sahip olmaları sağlanmalı ve gençlerin hayır diyebilme yeteneği geliştirilmeli” diye konuştu.

AMATEM Klinik Şefi Doç. Dr. Duran Çakmak da madde kullanımı konusunda Türkiye’de yürütülen çalışmalar ve bu çalışmaların sonuçları hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Çakmak, 12 yaşından başlayarak 30 yaşına kadar, yaş yükseldikçe madde kullanımı düşüncesinin, madde kullanma eylemine dönüştüğünü kaydetti.

İstanbul’da yaşayanların en az yüzde 3’ünün uyuşturucu madde kullandığının saptandığını ifade eden Doç. Dr. Çakmak, “Her bölgede madde kullanımı ve satışı için belirli yerler var. Göç edenler, üniversite için kent dışından gelenler ve Avrupa’da yaşayan Türkler arasında madde kullanımı yaygın” diye konuştu.

Doç. Dr. Çakmak, damardan uyuşturucu madde kullananların AIDS bulaşma riskini bilmelerine rağmen enjektör paylaştıklarını da sözlerine ekledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Merkez Narkotik Şube Müdürü Ünal Uysal, “Uyuşturucu ile Mücadelede Kolluk Çalışmaları” konusuna değindi. Uysal, uyuşturucu kaçakçılığı ve kullanımının global bir olgu olduğunu belirtti. Dünyada uyuşturucu kullanan kişi sayısına ilişkin bilgiler veren Uysal, 144 milyon kişinin esrar, 29 milyon kişinin sentetik uyuşturucu, 14 milyon kişinin kokain, 14 milyon kişinin ise afyon ve türevlerini kullandığını anlattı. Afganistan’ın en büyük afyon üreticisi olduğunu ifade eden Uysal, “1999 yılında Afganistan’da 4 bin 850 ton afyon üretildi. Bu miktar, dünya afyon üretiminin yüzde 79’u” dedi. Uysal, Afganistan’da yasaklamalara rağmen afyon üretiminin hala sürdüğü ve hasat zamanının geldiğine ilişkin bilgiler olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin uyuşturucu üretim ve tüketim bölgelerinin arasında yer aldığını belirten Uysal, afyon ve benzeri uyuşturucuların Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine, sentetik uyuşturucuların ise Türkiye üzerinden Arap ülkelerine sevk edildiğini belirtti.