Genel SağlıkHABERLER

İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN YENİ HEDEFİ ACİL SERVİSLER

İstanbul Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, İstanbul’daki hastanelerin en yoğun çalışan birimlerinin acil servisler olduğunu belirterek, önümüzdeki dönemde acil servislere daha fazla ağırlık verileceğini bildirdi. Dokucu, 2011 yılında acil servislerde daha hızlı ve daha iyi hizmet verebilmek için tüm büyük eğitim ve araştırma hastanelerinde acil tıp uzmanlığı klinik şeflikleri kurulacağını açıkladı.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, 17 Ağustos 2011 Çarşamba günü, basın mensupları için iftar yemeği verdi. The Marmara Oteli’ndeki iftarın ardından bir konuşma yapan İstanbul İl Sağlık Müdürü Dokucu, 17 Ağustos Marmara depreminde hayatını kaybeden vatandaşları andı.

Basın mensuplarına sağlık haberleri konusunda gösterdikleri duyarlılık için teşekkür eden Dokucu, İl Sağlık Müdürlüğü’nün çalışmaları hakkında bilgi verdi. Aile hekimliğinde doluluk oranının yüzde 99’a ulaştığını belirten Dokucu, “Aile hekimliğinin başladığı tarihten bugüne kadar yerleştirme ile dolan Aile Hekimliği birimi sayısı 3 bin 512, yerleştirme ile dolacak Aile Hekimliği Birimi sayısı 26, geçici görevli Aile Hekimliği Birimi sayısı ise 15’dir.” dedi.

İstanbul’a 3 Milyarlık Sağlık Yatırımı Planlandı

İstanbul Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, konuşmasında sağlık yatırımları konusunda da bilgi verdi. İstanbul’un doğu ve batı uçlarında hastane kompleksleri açılarak, merkezde olacak hasta sayısının hafifleyeceğini ifade eden Dokucu, bu kapsamda 2010’da Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin, 2011’de de Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin açıldığını söyledi.

Sağlık sektörüne toplam 3 milyar lira yatırım yapılacağını açıklayan Dokucu, şunları kaydetti: “Sağlık Bakanlığı’nın “Sağlıkta Dönüşüm Programı” kapsamında ilimizdeki kamu hastanelerinden bazıları yenilendi, bazılarının ise ek binalar yapılarak kapasiteleri artırıldı. 2010 yılında 123 milyon 136 bin TL, 2011 yılında da tamamlanan 121 milyon TL ile toplam 245 milyon TL yatırım yapıldı. Hali hazırda 475 milyona mal olacak 2364 yataklı 8 hastanemizin de inşaatı devam etmektedir. Projelendirilen yatırımlarımızın maliyeti 1 milyar 715 milyon 100 bin TL, planlanan yatırımların maliyeti ise 1 milyar 219 milyon 500 bin TL’dir.”

Nitelikli Yatak Sayısında 2015 Hedefi 24 Bin

Kamu hastanelerindeki dönüşüme de değinen Ali İhsan Dokucu, hastanelerde koğuş sisteminin tamamen kaldırılacağını, bu yeni uygulamayla yenilenen hastanelerde odaların en fazla iki kişilik olacağını ve her biri nitelikli özel oda statüsündeki bu odalarda banyo, lavabo, televizyon ve buzdolabı bulunacağını söyledi.

İstanbul’da kamu hastanelerindeki mevcut yatak kapasitesinin 15 bin olduğunu söyleyen Dokucu, “Bunların 4 bin 500’ü “nitelikli yatak” haline getirildi. Bu hastanelerde devam eden yatırımlarımızla 2 bin 959 nitelikli yatak daha hizmete açılmış olacak. Devam eden ve projelendirilen yatırımlarla 2015 yılında kamu hastaneleri yataklarının sayısı 24 000’e ulaşacak.” dedi.

İstanbul’un Hastane Afet Planı Hazır

İstanbul Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, sağlık yatırımlarıyla İstanbul’daki kamu hastanelerinin deprem ve diğer afetlere karşı dayanıklı hale getirilmesini de ayrı bir hedef olarak değerlendirdiklerini bildirdi.

Bu çerçevede tüm yurtta hayata geçirilecek olan “Hastane Afet Planı” kapsamında, İstanbul’un Hastane Afet Planı’nın hazırlandığını ifede eden Dokucu, “Hastane Afet Planı’nda kamu hastanelerinde depreme ve diğer afetlere karşı alınacak önlemler belirleniyor. Bu plan kapsamında, bir afet anında hastanelerde uygulanacak olan plan standart bir hale getiriliyor.” diye konuştu.

Hastanelerde Acil Tıp Uzmanlığı Kurulacak

Ali İhsan Dokucu, İstanbul’daki hastanelerin en yoğun çalışan birimlerinin acil servisler olduğunu belirterek, önümüzdeki dönemde acil servislere daha fazla ağırlık verileceğini belirtti.

İstanbul’daki hastanelere 2010 yılında 34 milyon 43 bin hastanın başvurduğunu, bu hastaların 8 milyon 132 bininin acil servislerde tedavi edildiğini ifade eden Dokucu, şu bilgiyi aktardı: “Gelişmiş ülkelerde hastanelerin acil servislerinde bakılan hasta oranının yüzde 10’u geçmemesi gerekirken, bu oran bizde yüzde 24’tür. Acil servislerde bakılan hastaların içinde gerçek acil vakası olanların oranı yüzde 20’dir, kalan yüzde 80 ise diğer polikliniklerde bakılması gereken hastalardır. Bu sorun tüm büyük eğitim ve araştırma hastanelerinde acil tıp uzmanlığı klinik şeflikleri kurularak aşılacaktır. “