Genel SağlıkHABERLER

İLAÇ FİYATLARINA % 12 ZAM

İlaç fiyatlarına % 12 zam

Zam haberi ilaç firmalarını sevindirirken eczacılar artışa karşı çıktı. Eczacıların, eczanelerinin camlarına afiş asarak kamuoyuna duyurdukları “İlaca zam istemiyoruz” talebine rağmen ilaca yüzde 12 oranında zam geldi.

İlaç işverenleri ile bir araya gelen Sağlık Bakanı Osman Durmuş, 2 Nisan’dan geçerli olmak üzere ilaca yüzde 12’lik zam yapılacağını bildirdi. Sağlık Bakanı Osman Durmuş, burada gazetecilerin ilaç işverenleri ile yaptıkları toplantıya ilişkin sorularını cevaplandırdı. Her üç ayda bir ilaç işverenleri ile bir araya gelerek Toptan Eşya Fiyatları Endeksi’ne (TEFE) göre ilaç fiyatlarını yeniden belirlediklerini ifade eden Bakan Durmuş, ocak–şubat ve mart aylarının TEFE rakamlarının yaklaşık yüzde 12 oranında olduğunu ve ilaca da aynı oranda zam yapılacağını açıkladı. Son yapılan zamla birlikte bir yıl içinde ilaca yapılan zammın oranı yüzde 105,76’ya ulaştı. Aynı dönemdeki Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) oranı ise yüzde 91,8oldu. İlaca zam enflasyon oranının çok üzerine çıktı.

İlaç fiyatlarına yapılan zammı, ilaç firmaları olumlu karşılarken eczacılar zamma karşı çıkıyor. İlaç İşverenleri Sendikası Başkanı Bülent Eczacıbaşı, yüzde 12’lik zammı olumlu bulduğunu vurguladı. İlaç fiyatlarının 3 ayda bir Toptan Eşya Fiyat Endeksi’ne (TEFE) göre düzenlendiğini hatırlatan Eczacıbaşı, “Sayın bakan istikrarlı bir şekilde uyguluyor. Geçen yıl devalüasyondan kaynaklanan zararımızın tamamını olmasa bile bir kısmını karşılayabileceğiz.” dedi. Bakan Durmuş’un bu ilkeyi titizlikle izlediğini bildiren Eczacıbaşı, “Geçen yıl devalüasyon nedeniyle ilaç maliyetleri çok yüksek bir artış göstermişti. Devalüasyon yüzde 120 oranında gerçekleşirken ilaç maliyetleri de yüzde 100 oranında artmıştı. İlaç fiyat artışları TEFE oranında artıp maliyetlerin altında kalınca, ilaç sektörü ile ilgili değerlendirmelerimiz olumsuz olmuştu. O dönemlerde TEFE’ye göre artış yapılması bizi rahatsız ediyordu. Şu an bir problem yok.” diye konuştu. İlaç fiyatlarında ocak ayında yapılan ve eczacıların 2 gün kepenk kapatma eylemine neden olan yüzde 10’luk indirimin meydana getirdiği dengesizliklerin halen sürdüğünü aktaran Eczacıbaşı, bu indirimin yükünün büyük oranda ilaç sanayii tarafından karşılandığını anlattı.

İstanbul Eczacılar Odası Genel Sekreteri Semih Güngör, ilaca sık sık gelen zamların eczacıları çok şaşırttığını söyledi. Bu zammın yapılmasını meslek odaları dahil hiç kimseninin desteklediğine inanmadığını kaydeden Semih Güngör, halka ucuz ilacın ulaşması ve sağlıklı bir yaşam için imza kampanyası başlattıklarını ifade etti. Güngör, vatandaş tarafından büyük destek gören kampanyanın sonucunu ay sonunda Sağlık Bakanlığı’na sunacaklarını kaydetti. Daha önce ithal ilaç kârlarının yüzde 20’den yüzde 16’ya düşürülmesine tepki gösterdiklerini ve bakanlığa açtıkları davayı kazandıklarını belirten Güngör “Davanın sonuçlanmasının üzerinden 1,5 ay geçmesine rağmen bakanlık uygulamayı hâlâ yürürlüğe koymadı.

Eczacılara verilen sözler tutulmadı. Bu işten ilaç sanayicileri kârlı çıktı. “ dedi. Bir yıllık ilaç zam oranları Mart 2001 yüzde 15 Nisan 2001 yüzde 6 Haziran 2001 yüzde 20 Eylül 2001 yüzde 10 Kasım 2001 yüzde 15 Mart 2002 yüzde 12