Genel SağlıkHABERLER

“HİPERTANSİYON SESSİZ BİR KATİL”

Dünya Hipertansiyon Ligi Genel Sekreteri Arun Chockhalingam, dünyada 1,5 milyar insanın hipertansiyon hastası olduğunu belirterek, “Kan basıncı sessiz bir katil olabileceği için kişiler kan basıncını ölçtürmeden, değerinin yüksek olduğunu bilemiyor. Dünya genelinde 1,5 milyar insan hipertansiyon hastası. Bu da yaklaşık her 4 kişiden birinde hipertansiyon olduğu anlamına geliyor” dedi.

Arun Chockhalingam, Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin “Türkiye’nin Tansiyonunu Ölçüyoruz” kampanyası kapsamında Antalya’da düzenlenen tarama etkinliğine katıldı. 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü’nün, Dünya Hipertansiyon Ligi tarafından başlatılmış bir etkinlik olduğunu ifade eden Chockhalingam, bu günün temel amacının toplumda hipertansiyon ve kan basıncıyla ilgili farkındalık yaratmak olduğunu söyledi.

Gelişmiş ülkelerin 20-30 yıldır hipertansiyonla mücadele ettiğini dile getiren Arun Chockhalingam, “Dünyada hipertansiyon konusunda farkındalığın en yüksek olduğu ülkeler ABD, İngiltere ve Kanada. Gelişmekte olan ülkelerde de hipertansiyon aynı oranda büyük bir sorun; ancak maalesef bu ülkelerde sorunla ilgili bilinç yeterli boyuta henüz ulaşabilmiş değil” dedi.

“Türklere tuz tüketimini azaltmalarını öneririm”

Dünya Hipertansiyon Günü’nün bu yılki ana temasının kan basıncı ve tuz ilişkisi olduğunu söyleyen Chockhalingam, “Türkiye’deki veriler gösteriyor ki, insanlar günde 18 gramdan fazla tuz tüketiyor. Dünyada ortalama tuz tüketim oranı 10-12 gram civarında. Tuz ve kan basıncı birbirine eşlik eden iki olgu olduğu için Türkiye’deki insanların da tuz tüketimi konusuna önem vermelerini ve tüketimi azaltmalarını öneririm” diye konuştu.

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği, Dünya Hipertansiyon Günü kapsamında iki yıldır “Türkiye’nin Tansiyonunu Ölçüyoruz” kampanyasını düzenliyor. T.C. Sağlık Bakanlığı’nın onayı ve desteği; Boehringer Ingelheim, Novartis, Pfizer, Omron ve Scania’nın desteğiyle hayata geçirilen kampanya kapsamında İstanbul, Ankara ve Antalya’da taramalar yapılarak vatandaşlara hipertansiyon konusunda bilgi veriliyor.

Hipertansiyon hakkında

– Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre hipertansiyon “önlenebilir ölüm nedenleri” içinde bir numara.
– Önümüzdeki 25 yıl içinde hipertansiyon görülme sıklığının %60 artacağı ve Türkiye için öngörülen artış hızının %80 olacağı öngörülüyor.
– T.C. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ülkemizdeki her 4 ölümden 1’i, tansiyonun kontrol edilmesi ile önlenebilir.
– Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin yaptığı Türk Hipertansiyon Prevalans Çalışması (2003) sonuçlarına göre,
o Her 3 erişkinden 1’i (% 32,2 – 15 milyon) daha önce hiç tansiyon ölçtürmemiş
o Her 3 erişkinden 1’i (% 31,8 – 15 milyon) hipertansiyon hastası
o Hipertansiyonu olan 10 erişkinden 6’sı (% 59,3 – 9 milyon) farkında değil
o Hipertansiyonu olan 10 erişkinden 7’si (% 68,9 – 10 milyon) tedavi almıyor
o Hipertansiyonu olan 100 erişkinden 92’sinin tansiyonu (% 91,9 – 1,2 milyon) kontrol altında değil
– Hipertansiyonu önlenmedeki en önemli adımlardan biri, tuz tüketimine kısıtlama getirmek. Ülkemizdeki tuz tüketimi, sağlıklı bir yaşam için önerilen miktardan yaklaşık 3 kat daha fazla. Aşırı tuz tüketimi yıllar içinde hipertansiyon gelişimine davetiye çıkarıyor.