Genel SağlıkHABERLER

HİPERTANSİYON, GİZLİ KATİL

Türkiye’de 15-17 milyon, Adana’da ise yaklaşık 500 bin hipertansiyon hastası bulunduğu bildirildi.

Dünyada ve Türkiye’de görülme sıklığı artan hipertansiyon “gizli katil” olarak tanımlandı.

Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Sağlıker, Ulusal Böbrek Vakfı ve Hipertansiyon Derneği’nin Adana’da düzenlediği bilimsel halk konferanslarının ilkinde, Türkiye’de 15-17 milyon, Adana’da ise yaklaşık 500 bin hipertansiyon hastası bulunduğunu bildirdi.

Hipertansiyonun, tedavi edilmediğinde felç, beyin kanaması, kalp krizi, kalp yetmezliği, enfarktüs, böbrek yetmezliği, üre hastalığı, görme bozuklukları, körlük, bacak damarlarının tıkanması gibi hastalıklara da zemin hazırladığına dikkati çeken Sağlıker, şöyle konuştu: “Hastalık, önce hafif bir ense-tepe-baş ağrısı, göğüste sıkışma, çarpıntı, baş dönmesi, bazen de burun kanamasıyla belirti veriyor ve arkasından sinsice gelişme gösteriyor. Bu hastalıkta beslenme alışkanlıkları, stres ve günlük aktiviteler önemli rol oynuyor.”

Sağlıker, spor ve günlük düzenli yürüyüşler yapılmasını, sigara ve alkolün bırakılmasını önererek, “vücuttaki gizli katil” olarak tanımladığı hipertansiyonun, kronik ve ömür boyu süren bir hastalık olduğunu vurguladı.

GENÇLER VE ÇOCUKLAR DA TEHLİKEDE

Adana İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Saadettin Özsürekçigil ise hipertansiyonun görülme sıklığının yüzde 20 gibi büyük bir boyutta olması nedeniyle alınacak koruyucu önlemlerin büyük önem taşıdığına işaret etti.

Özsürekçigil, hipertansiyonun her yaşta görülmekle birlikte 35-40 yaşlarından sonra yoğunlaştığını, yaş ilerledikçe de riskin büyüdüğünü belirterek şunları kaydetti: “Hipertansiyon, gençlerde hatta çocuklarda bile görülebiliyor. Bu nedenle her yaşta düzenli aralıklarla basit bir tansiyon ölçümüyle hastalığın erken dönemde teşhis ve tedavisi mümkündür. Hipertansiyon, ciddiye alınmadığında hiç beklenmedik bir anda ölüme neden olabilir.”