Genel SağlıkHABERLER

HERKES ÇOCUK SAHİBİ OLABİLİR

2. Güncel Üreme Endokrinolojisi ve Yardımcı Üreme Teknikleri Kongresi 17-20 Nisan 2008 tarihleri arasında İzmir’de yapılacak

Yardımcı Üreme Teknikleri(YÜT) sayesinde artık çocuk özlemi içerisinde olan ailelerin özlemleri sona eriyor. Bu teknikler ve son gelişmeler Çeşme’de masaya yatırılacak.

17-20 Nisan 2008 tarihinde Çeşme Sheraton Otel’de yapılacak olan 2. Güncel Üreme Endokrinolojisi ve Yardımcı Üreme Teknikleri Kongresi’yle bu tekniklerin daha ileri seviyeye geleceğine söyleyen Tavmergen, kongrede konularında uluslararası şöhrete sahip uzmanlarla tartışma ve yeni teknikler öğrenebilme olanağı olacağını da beliritti. Kongreye yurtiçinden katılacak uzmanların yanısıra Almanya’dan Kanada’ya, Belçika’dan İspanya’ya kadar adı dünyaca tanınmış 16 yabancı konuşmacı da yer alacak.

Çağlar boyunca çocuksuzluk sorunun çözümüyle ilgili uğraşlar verildiğini belirten Kongre Başkanı Tavmergen, “1978 yılında Louisa Brown’un dünyaya gelmesi ile infertilite tedavisinde çok önemli bir gelişme sağlanmıştır. Günümüzde yardımcı üreme tekniklerinin gelişimi, bu konu ile ilgili aktif olarak çalışmakta olanların bile hayal gücünü zorlayacak boyutlara ulaşmıştır. Multidisipliner bir yaklaşım olan YÜT, ülkemizde ilk defa 1988 yılında Ege Üniversitesi’nde Prof. Dr. Refik Çapanoğlu tarafından başlatılmıştır. Günümüzde yüzü aşkın YÜT merkezi, bu konuda faaliyetlerini sürdürmektedir. Çocuk özlemi çeken çiftler YÜT’ ler sayesinde bebek sahibi olabiliyorlar. Daha ileri seviyede çalışmalar yapmak için bu yıl ülkemizde dünyaca ünlü uzmanların da katılacağı bir kongre düzenliyoruz. Buradaki amaç YÜT ile ilgilenenlere yaygınlaşmasını sağlamaktır.” dedi

Türkiye’de YÜT’ nin başlangıcının 20. yılına tesadüf eden kongrenin bilimsel programı da oldukça yoğun olacak. Kongrede, Yardımcı üreme tekniklerinde hasta seçimi, Ovulasyon İndüksiyonu, Embrio Transferi, İmplantasyon, Genetik, Androloji konularının yanı sıra toplum tarafından oldukça merak edilen konular olan; Yardımcı üreme teknikleri ve etik, İnsan yaşamı ne zaman başlar?, Embrionun hakları var mı?, YÜT’de devlet desteğinin sınırları olmalı mı?, YÜT’de devlet desteğinde tüp bebek tedavisine başlama kriterleri güncel tıbbi bilgilerimizle uyumlu mu?, YÜT’de devlet desteğiyle ilgili yürürlülükte aksaklıklar var mı? konuları da detaylı olarak işlenecek.