Genel SağlıkHABERLER

HASTANIN KENDİ KANI İLE YAPILAN DİŞ TEDAVİSİ İYİLEŞMEYİ HIZLANDIRIYOR

Diş hekimliğinde yeni uygulamalardan biri olan PRF tedavisi hastanın kendi kanından yararlanılarak yapılıyor.

Yara iyileşmesini destekleyen ve yeni doku oluşumunu arttıran PRF yöntemi ile tedavi süreci kısalıyor. PRF yöntemi; dişeti tedavilerinde, sinüs yükseltme operasyonlarında, açık yara yüzeylerinin kapatılmasında ve yara iyileşme sürecinde problem görülen hastalarda uygulanıyor.
Son yıllarda ağızdaki eksik dişlerin yerine dental implant destekli protezler yapılmasını takiben çene kemiklerinin onarılması ve eriyen kemik dokusunun desteklenmesi büyük önem kazandı. Bu amaçla kemik greftleri ve membranların kullanımı da yaygınlaştı. Ancak uygulanan bu materyallerin iyileşmesi, kemik ve dişeti dokusu ile uyum göstererek birleşmesi; bazı hastalarda sorun yaratarak hedeflenen tedavinin başarısını düşürebiliyor.
Okan üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve çene Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Deniz Gökçe Meral kullanılan kemik greftleri ve membranların sağlayamadığı doğal iyileşmenin aktive edilmesi amacıyla, son yıllarda hastanın kendi kanından elde edilen özel tedavi yöntemlerinin geliştirildiğini belirtiyor: “Bu yöntemlerden biri, PRF (Platelet Rich Fibrin / Trombositten Zengin Fibrin) tedavisi. PRF yönteminin esası; tedavi esnasında hastadan alınan kanın belirli bir süre santrifüj işleminden geçirilmesiyle, tamamen doğal ve hastaya özel iyileşme arttırıcı ajanların o sırada devam etmekte olan tedavi işleminde kullanılmasıdır.”
“Yeni doku oluşumunu arttırıyor”
Hastanın kendi kanından elde edilmesinden ötürü hiçbir yan etkisi bulunmayan bu yöntemin günümüz diş hekimliğinde çok önemli bir gelişme olarak kabul edildiğini ifade eden Doç. Dr. Meral: “Operasyon bölgesine uygulanan PRF’in, yaranın iyileşme süresi boyunca iyileşme hücrelerinin ve bu hücreleri aktive eden büyüme faktörlerinin salınımını arttırdığını ve yara iyileşmesini destekleyen ve yeni doku oluşumunu arttıran bu yöntem ile tedavi süresinin de kısaldığını” bildiriyor.
PRF dişeti tedavilerinde, sinüs yükseltme operasyonlarında, açık yara yüzeylerinin kapatılmasında ve yara iyileşme sürecinde problem görülen hastalarda uygulanıyor. Doç. Dr. Meral, uzun süre dişsiz kalan erimiş çene kemiklerinde defektlerin kapatılmasına da yardımcı olan bu tedavi yönteminin dental implantların uygulanabilirliğini arttırdığını da belirtiyor.