HASTALIĞI ÖNEMSEYEN YOK
Riski seven bir toplumuz. İnsanlar ölüm riski taşıyan hastalıklarına rağmen yaşam tarzlarında değişiklik yapmaya yanaşmıyor. Bunu yapılan araştırmalar kanıtlıyor.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zeki Öngen yapılan bir araştırmaya göre damar tıkanıklığına bağlı hastalık geçiren her 10 hastadan 7’ sinin risklerinde hiçbir değişiklik saptanamadığının görüldüğünü söyledi. Öngen “Bir yıl boyunca izlenen hastaların yüzde 80’inin sigara içmeye devam ettiği, yüzde 76.6’sının hipertansiyonunda değişiklik olmadığı ortaya çıktı. Her 100 hastadan sadece 3’üne düzenli egzersiz yaptırılabildi” dedi.
Kalp krizinin ülkemizde Avrupa ve ABD’ ye göre 7-8 yaş erken görüldüğünü de açıklayan Öngen, kalp krizinin önlenebildiğini ancak kalp krizi geçirdikleri halde insanların kendilerine iyi bakmadığını söyledi.
Prof. Dr. Zeki Öngen şöyle devam etti:
” Kalp krizi geçirenler arasında, sadece, her 10 hastadan 2’sinde iyileşme sağlanabilmiş. Kalan 8 kişinin risk yükündeyse hiçbir değişiklik olmamış. İnme bakımından en önemli risk yüksek tansiyon ve obezite, kalp krizi açısından obezite ve sigara, kangren açısından da sigara. Bunlara mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor.”
Öngen, damar tıkanıklığına bağlı hastalık riskinin sigara içimini azaltmak, geleneksel yiyeceklere dönmek ve düzenli egzersizle düşürülebileceğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: www.sagliginsesi.com