Genel SağlıkHABERLER

HİPERTANSİYONDA İLAÇSIZ TEDAVİ

Hipertansiyon dünyanın en önemli sağlık sorunları arasında ilk sırayı alıyor. Dünyada 1 milyarın üzerinde, Türkiye’de ise yaklaşık 6 milyon yüksek tansiyon hastası bulunuyor. Bu hastaların yüzde 25’i dirençli hipertansiyon hastası ve bu kişiler gözden kaçabiliyor. Tedavi ve düzenli ilaç kullanımına rağmen bir türlü düşmeyen dirençli hipertansiyon tedavisinde ümit vaad eden renal denervasyon yöntemi yüz güldürüyor. Dünyada 3-4 yıldır uygulanan Renal Denervasyon yönteminde yapılan küçük bir müdahale ile tansiyon değerini 30 puan kadar düşürmek mümkün. Liv Hospital Girişimsel Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Alp Burak Çatakoğlu, günde 3 4 adet ilaç alınmasına rağmen düşmeyen yüksek tansiyon hastaları için renal denervasyon yöntemini tavsiye ediyor. Doç. Dr. Alp Burak Çatakoğlu renal denervasyon yönteminin kimlere ve nasıl uygulanması gerektiği konusunda bilgilendiriyor.

– Hipertansiyon nedir?

Hipertansiyon, atardamarlardaki kan basıncının yükselmesi ile oluşur. Bu nedenle kalp kanın normal dolaşımını sağlamak için daha fazla bir yüke karşı çalışmak zorunda kalır. Genellikle hiçbir işaret vermez ve pek çok kişi varlığından haberdar değildir. Büyük tansiyon kalp kasıldığında ölçülen, küçük tansiyon ise kalp iki atım arasında dinlenirken ölçülen basınçlardır. Normal tansiyon büyük için 120, küçük için 80’dir ve 120/80 mmHg olarak belirtilir. Bu değer iki ölçümde 140/90’ın üzerine çıktığında “hipertansiyon” olarak adlandırılır.

– Risk faktörleri nelerdir?

Hipertansiyon tedavi edilmediğinde, hayatı tehdit edebilen ciddi sağlık problemlerine yol açar. Kalp hastalığı, felç ve böbrek yetmezliği bunlardan en önemlileridir. Hastaların yüzde 90’ından fazlasında hipertansiyonun bir sebebi bulunmaz ancak bazı risk faktörleri ile ilişkili olabileceği görülmüştür: Yaş, kilolu olmak, stres, sağlıksız beslenme, anne-babada hipertansiyon olması, böbrek veya tiroid hastalıkları gibi.

– Hipertansiyon hastalarının nelere dikkat etmesi gerekir?

Hipertansiyonu olan hastalara ilk öneri sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesidir. Düzenli egzersiz, sigarasız hayat, sağlıklı beslenme ve tuzun azaltılması tavsiye edilir. Ancak pek çok hastada sadece bu önerilere uymak yeterli değildir. Hipertansiyona neden olabilecek etkenlerin araştırılması ve ilaç tedavisi de tansiyon kontrolü için önemlidir.

– Dirençli hipertansiyon nedir?

Dirençli hipertansiyon yeterli ilaç tedavisine rağmen tansiyonun yüksek seyretmesi olarak tanımlanır. Dirençli hipertansiyonu olan hastalarda 3 veya daha fazla ilaç kullanılmasına rağmen büyük tansiyon 140’ın üzerinde ölçülür. İlaç tedavisi ile tedavi edilen hastaların yaklaşık yüzde 13’ü dirençli hipertansiyona sahiptir. Kontrol edilmesi güç, dirençli hipertansiyon ölümcül sonuçlara varabileceği için ilaç dışında da tedavi olasılıkları üzerine araştırmalar yoğunlaşmıştır. Son yıllarda bilimsel ve klinik çalışmalar ile de kanıtlanmış yeni bir tedavi yöntemi gündeme gelmiştir. “Renal denervasyon” özellikle bu dirençli hipertansiyona sahip hastalarda yeni bir umut ışığı olmuştur.

– Renal denervasyon kimlere uygulanmalı?

Günde 3 veya daha fazla tansiyon ilacı kullanmasına rağmen, büyük tansiyonu 140, küçük tansiyonu 90 ve üzerinde olup bir türlü kontrol altına alınamayan hipertansiyon tedavisinde renal denervasyon yöntemi rahatlıkla kullanılabilir. Eğer hekim hastanın tansiyon yüksekliğinin hormon düzensizliği veya börek hastalığı gibi bir sebepten kaynaklanmadığını tespit etmişse her yaştan bu sorunu yaşayan hastalar için, umut veren bir yöntem.

– Yöntem nasıl uygulanıyor?

Renal denervasyon yöntemi 3-4 yıldır dünyada da uygulanıyor. Girişimsel kardiyoloji uzmanının yaptığı renal denervasyon işlemi yaklaşık 45 dakika sürüyor ve lokal anestezi altında gerçekleşiyor. Kasıktaki bir atardamardan girilerek böbrek atar damarına ulaşılıyor. İnce uçlu katater yardımıyla her iki böbrek damarını çevreleyen sinirlere radyo frekansı veriliyor. Böylece tansiyonunun yükselmesine neden olan sinirlerinin bloke edilmesi sonucunda tansiyonun çok yüksek değerlere çıkması engelleniyor. Hasta ertesi gün evine ve günlük hayatına dönebiliyor. Bu yöntemle ilaç kullanımı kademeli olarak azaltılabiliyor. Uygulamadan sonra tansiyon değerlerinde 6 ay içinde 30 puanlık bir düşüş sağlanabiliyor. Örneğin tansiyonu 160 olan bir hastanın tansiyonu 130 gibi bir değere düşebiliyor.

– Yöntemin başarı oranı nedir?

Dünyada 1 milyarın üzerinde, Türkiye’de ise yaklaşık 6 milyon yüksek tansiyon hastası bulunuyor. Ancak bu hastaların yüzde 25’i dirençli hipertansiyon hastası ve bu kişiler gözden kaçabiliyor. Ülkemizde ölümlere sebep olan kronik hastalıkların başında ne yazık ki yüksek tansiyon geliyor bu yüzden ilaç tedavisine yanıt vermeyen dirençli hipertansiyon hastaları hekimiyle konuşarak renal denervasyon yöntemi ile ilgili bilgi alabilir. ”Renal denervasyon” yöntemi uygun hastalara uygulandığında yüzde 80-90 oranında başarı sağlanıyor.