Genel SağlıkHABERLER

‘FAKİRİN BELİ DAHA ÇOK AĞRIYOR’

Alt sosyo-ekonomik sınıftaki kişilerde bel ağrılarının daha çok görüldüğü bildirildi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Baktır, “fiziki güç gerektirecek işlerde çalışan bu kişiler, spor yapmadıkları için adaleleri gelişmiyor” dedi.

Belde, dinamik ve statik olmak üzere 2 tür yapı bulunduğunu belirten Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Baktır, statik yapıları, kemikler, diskler ve bağlar, dinamik yapıları ise adalelerin oluşturduğunu söyledi.

Bel ağrılarının uzun yol şoförleri ve fiziki güç gerektirecek işlerde çalışan kişilerde daha çok görüldüğünü belirten Baktır, şöyle devam etti: “Dinamik yapıların güçlendirilmesi, statik yapılara binen yükü hafifletir. Adaleler ne kadar zayıf olursa bel kemiklerine binen yük o kadar ağır olur. Bunun sonucu olarak da belde çökmeler oluşur. Ne yazık ki alt sosyo-ekonomik sınıftaki kişilerde bel ağrıları daha çok görülüyor. Fiziki güç gerektirecek işlerde çalışan bu kişiler, spor yapmadıkları için adaleleri gelişmiyor, bel, kalça ve diz eklemlerine binen yük artıyor. Adaleler bu yükü karşılayamadığı için de bel ağrıları ortaya çıkıyor. Bu, yaşamın ikinci yarısında yani 40 yaş ve üstündeki kişilerde kireçlenmelere neden oluyor. Uzun yol şoförleri ise 2-3 saatten fazla aynı pozisyonda araç kullandıkları için belin esnekliği kayboluyor ve bel kavsinin şekli bozuluyor.”

Prof. Dr. Baktır, adaleleri yeterince güçlü olan kişilerin 40-50 kilogramlık bir yükü uzun süre taşıyabileceklerini, zayıf olanlarda ise adale yırtılmaları, lif kopmaları ve tendon yaralanmalarının çok sık görüldüğünü kaydetti.