Genel SağlıkHABERLER

GÜLÜMSEYİŞİNİZDE DOĞALLIĞI YAKALAMAK ARTIK MÜMKÜN…

Birçok kişi vücudunda sıkıntı duyduğu noktalara estetik operasyonlarla çözüm buluyor.

Kırışıklıklar gideriliyor, dudaklar istenilen şekile sokuluyor ve vücudumuzda hangi noktayı beğenmiyorsak ileri estetik teknolojileriyle uzman ellerde beğenmediğimiz noktalar adeta yeniden yaratılıyor. Birçok kişi için güzel ya da iyi görünmek artık hayatın bir parçası haline gelirken, özellikle yüzde harika bir gülümsemeye sahip olmak da iyi görünme arayışı içinde büyük önem taşıyor. Tabii dişlerinizden ve gülümseyişinizden memnun değilseniz.

Estetik operasyonlar içinde birinci derecede görselliğe en çok hitap eden operasyonlardan biri de artık uzman diş hekimleri tarafından yapılan diş estetiği uygulamaları. Son yıllarda oldukça fazla talep edilen diş estetiği operasyonlarındaki gelişmeler de bu talebi en iyi şekilde karşılıyor. Birçok teknik kişinin gülüşünü adeta yeniden tasarlarken bilgisayar destekli uygulamalar sıfır hatayla istenen dişlere ve gülümsemeye ulaşılmasını sağlıyor.

BİLGİSAYAR DESTEKLİ İLERİ TEKNOLOJİYLE

TASARLANAN GÜLÜŞLER…

CAD-CAM (computer aided design-computer design-computer aided manufacturing) bilgisayar yardımlı dizayn anlamına geliyor. Dişlerinin görünüşünden ve gülüşünden memnum olmayan bireyler bu ileri teknoloji porselen sistemleri ile istedikleri doğal dişlere ve gülüşe sahip olabiliyorlar. Bu yöntemde dişlerde yapılan hazırlığın sonrasında bir ölçü alınıyor ve alınan ölçüden elde edilen bir modelin optik ölçüsü alınarak bilgisayar ortamına aktarılıyor.

Daha sonra dişlerin dizaynı diş hekimi tarafından bilgisayar ortamında yapılıyor ve dişler bilgisayarlı freze tekniği ile özel hazırlanmış porselen bloklardan oluşturuluyor. Bu sistemde kullanılan porselenin alt yapısında kristal veya zirkonyum bulunuyor böylece mükemmel estetik kalite ve doğallık yakalanıyor.

Diş Hekimi Dr. Çağdaş Kışlaoğlu diş estetiği ve çok talep gören CAD-CAM sistemiyle ilgili soruları yanıtladı:

* Diş estetiği neden gerekiyor?

Estetiğin tanımı bundan 70 yıl önce “yapılan işte doğayı taklit etme ya da yapılan işin doğayla uyumlu olmasını sağlama ve eseri göze çarpmayan duruma getirme sanatı” olarak ortaya atılmıştı. Günümüz iletişim çağı, kişiler karşılıklı ilişkilerde ve her türlü ilişkide birbirilerini dış görünümlerine bakarak değerlendiriyorlar. Hiçbir zaman ilk intiba yapmak için ikinci bir şansımız olmayacak ve ilk intibada kişiye sıcaklığı ve güveni kişinin gülüşü ve gülüşün en önemli tamamlayıcı unsuru dişler veriyor. Bu yeni teknoloji estetik diş hekimliği uygulamaları ile kişisel istekler, diş sağlığı, doğallığı ve ağız fonksiyonlarını birleştirerek kişiye özel bir gülüş tasarımı yapmak mümkün.

* CAD-CAM uygulanan sistemin adı mı?

CAD-CAM Porselen sistemleri ticari isim değil bu porselenlerin üretim yöntemini anlatan genel bir isimdir. CAD-CAM computer aided design, computer aided manufacturing’in kısaltılmış halidir, yani bilgisayar destekli tasarım, bilgisayar destekli üretim anlamına geliyor. Bazı sistemlerde bilgisayar destekli tasarım kaldırılıyor ve insan destekli tasarımın bilgisayarda scan edilerek bilgisayar destekli üretim yapılıyor. Günümüzde CAD-CAM sistemleri Cerec 3, Lava, Cercon gibi ticari isimlerle piyasada kullanılmaktadır.

*CAD-CAM sistemini anlatır mısınız?

Öncelikle porselen sistemi için dişlerde hazırlık yapılıyor, hastanın diş yapısına ve ağız yapısına göre ya porselen lamina preperasyonu yani dişin sadece ön yüzünden 0.7-1.0 mm lik bir aşındırma ya da porselen kron preperasyonu yapılıp bu halin ölçüsü alınıyor ve hastanın ağız yapısının aynısından model elde ediliyor. Bu model üzerine özel estetik mumlarla tek tek dişler hazırlanıyor. Hekim bu mumları hastanın yüz yapısına, cinsiyetine, yaşına, dudak yapısına göre en uygun diş formu sağlayacak şekilde şekillendiriyor ve bu hazırlanmış olan mum dişler hastanın ağzında deneniyor. Hasta bitmiş olan dişlerin formunu ağızda görüyor ve bu mum üzerinde yorumlar yapıyor. Bu dişlerle her türlü kontrol yapılabiliyor. Hekim mum üzerinde heykeltıraş gibi muma son şeklini veriyor ve hekimin ve hastanın hoşuna giden diş yapısı ortaya çıkmış oluyor. Bu provada elde edilmiş olan mumlar scan edilerek bilgisayar ortamına aktarılıyor ve porselen haline getiriliyor. Bu tasarım bilgisayar ortamında mum kullanmadan da yapılabilir ancak bilgisayar ortamı iki boyutlu bir ortam olduğu için hastalar tam diş formunu anlayamıyorlar en iyi yöntem mumlu prova yöntemidir. Arka dişlerde uygulama yapıldığında mumlu provaya gerek yoktur, hatta hekimin ölçü almasına gerek yoktur, hazırlanmış olan diş üzerine özel bir madde uygulanır ve diş ağız içerisine yerleştirilen özel bir aletle scan edilir. Ağız ortamı bilgisayar ortamına aktarılır ve dişin tasarımı bilgisayarda yapılır ve bilgisayar destekli üretimi yapılır.

* CAD-CAM diş estetiğinde kesinlikle uygulanması gereken bir sistem mi?

Bu teknoloji olmazsa olmaz bir teknoloji kabul edilmelidir, çünkü bu sistemler bir teknolojik gelişmedir, hekimin ve hastanın hayatını daha kolay hale getirmektedir ve kişilerin yaşam kalitesini arttırmaktadır.

* Hasta ve hekim açısından avantajları nedir?

Uygulama zamanı kısalmıştır. İstenirse kişiye bir günde yeni bir gülüş kazandırılabilir. Zamanın çok kıymetli olduğu bu dönemde kişiler için büyük bir avantajdır. Bu sistemlerde kullanılan porselenler ya zirkonyum destekli ya da kristal destekli oluyor, bu durumda yapılan dişin estetik kalitesi çok yüksek, ışık geçirgenliği ve duruşu aynen doğal diş gibi oluyor. Kullanılan porselen blokları daha önceden fabrika şartlarında hazırlanmış porselen blokları olduğu için materyalin fiziksel özellikleri değişmez oluyor ve porselen fırınlama işlemindeki hata paylarını minimuma indiriyor. Ara aşamalar azaldığı için hekime zaman kazandırıyor, hastaya kısa zamanda güzel bir gülüş ve “sürpriz olmayan bir gülüş” yapma olanağı sunuyor. Sürpriz olmayan gülüş tasarlanırken yapılan birkaç farklı uygulama var. Öncelikle porselen sistemi için dişlerde hazırlık yapılıyor, hastanın diş yapısına ve ağız yapısına göre ya porselen lamina preperasyonu yani dişin sadece ön yüzünden 0.7-1.0 mm’lik bir aşındırma ya da porselen kron preperasyonu yapılıp bu halin ölçüsü alınıyor ve hastanın ağız yapısının aynısından model elde ediliyor. Bu model üzerine özel estetik mumlarla tek tek dişler hazırlanıyor. Hekim bu mumları hastanın yüz yapısına, cinsiyetine, yaşına, dudak yapısına göre en uygun diş formu sağlayacak şekilde şekillendiriyor ve bu hazırlanmış olan mum dişler hastanın ağzında deneniyor. Hasta bitmiş olan dişlerin formunu ağızda görüyor ve bu mum üzerinde yorumlar yapıyor. Bu dişlerle her türlü kontrol yapılabiliyor. Hekim mum üzerinde heykeltıraş gibi muma son şeklini veriyor. Hekimin ve hastanın hoşuna giden diş yapısı ortaya çıkmış oluyor. Bu provada elde edilmiş olan mumlar scan edilerek bilgisayar ortamına aktarılıyor ve porselen haline getiriliyor. Bu tasarım bilgisayar ortamında mum kullanmadan da yapılabilir ancak bilgisayar ortamı iki boyutlu bir ortam olduğu için hastalar tam diş formunu anlayamıyorlar en iyi yöntem mumlu prova yöntemidir.

* Bu sistemle ne kadar zamanda yeni bir gülüş oluşturulabilir?

Uygulama zamanı kısalmıştır. İstenirse kişiye bir günde yeni bir gülüş kazandırılabilir, zamanın çok kıymetli olduğu bu dönemde kişiler için büyük bir avantajdır.

* Diğer bilinen yöntemlerden farklı nedir?

Klasik yöntemlerden farkı çok daha sofistike teknikler ve teknolojiler kullanılmasıdır. Bu teknolojiler ve teknikler sayesinde hekimin ve hastanın rahat edeceği doğala en yakın estetik dişler yapılabilir. CAD-CAM sistemleri günümüzde birçok alanda kullanım alanı bulmuştur, mimarlıkta obje tasarımında ve üretiminde, mühendislikte.

* Kristal ve zirkonyum kullanıldığından bahsettiniz, bunlar sistemin ana maddeleri mi yerine kullanılabilecek başka malzemeler de var mı?

Eski dönemlerde kristal ve zirkonyum yerine porselene destek olmak amacı ile metal destekli porselen sistemleri kullanılıyordu. Metal ağız içinde mümkünse kullanılmaması gereken bir malzemedir. Alerji yapabilir, estetik kalitesi düşüktür, zamanla metal iyonları korozyona uğrayarak diş etinde bir siyahlanma yaparak dövme etkisi yapabilir, ışık geçirgenliği yoktur.