Genel SağlıkHABERLER

GÖZDEKİ ÇAPAKLANMA İHMALE GELMİYOR

Göz kapak içi ve dış bölgesinin mikrop kapması sonucu meydana gelen çapaklanmaların mutlaka ilaç tedavisine alınması gerektiği belirtildi.

Yaz aylarında, özellikle çocuklarda sık rastlanan gözdeki çapaklanmalara karşı duyarlı olunması gerektiği, ihmal edilmesinin görme kaybına neden olacak sonuçlar doğurabileceği belirtildi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde, göz hastalıkları uzmanı olarak görev yapan Prof. Dr. Reha Ersöz, kirpiklerde dökülme ve diplerinde kepeklenme, göz kapakları kenarında kızarıklık şeklinde ortaya çıkan çapaklanmanın, göz sağlığı açısından önemsenmesi gerektiğini bildirdi.

Ersöz, gözdeki çapaklanmanın doğuştan kaynaklanan bir sorun olabileceği ve gözyaşı drenaj kanallarının tıkalı olmasına bağlı oluşabileceğini, bu durumun doğumdan sonraki ilk 6 ay içinde ilaçla ya da 9-12 ay arasında da cerrahi operasyonla çözümlenebileceğini kaydetti.

İleri yaşlarda karşılaşılan ve gözün mikrop kapması sonucu konjonktivite bağlı oluşan çapaklanmaların ise dikkat edilmesi gereken bir durum olduğunu anlatan Ersöz, “Hekim kontrolüne alınmayan çapaklanmalar görme kaybına kadar varan önemli sorunlar yaratabilir” uyarısında bulundu.

BULAŞICI OLABİLİR

Göz kapak içi ve dış bölgesinin mikrop kapması sonucu meydana gelen çapaklanmaların mutlaka ilaç tedavisine alınması gerektiğini belirten Ersöz, şöyle konuştu: “Çapaklanma gerekli önlemler alındığında, birkaç gün içerisinde iyileşen ve ileriye dönük sorunlar yaratmayacak bir durumdur. Ancak, bunun için mutlaka uzman hekimin yazdığı ilaçları kullanmak gerekir. Çapaklanmanın meydana geldiği bölge ve iltihabın çeşidine uygun ilaç kullanmak son derece önemlidir. Konu, ihmale gelmez. Hekime başvurulmaması ya da yanlış ilaç kullanımı sonucu ilerleyen iltihap görme kaybına ve hatta korneanın delinmesine neden olabilir.”

Ersöz, göz çapaklanmasının bulaşıcı olabileceğine de dikkati çekerek, “Bu noktada, alınacak en iyi önlem hijyen kurallarına uymaktır” diye konuştu.

Özellikle çocukların çapaklanan gözlerini kaşımalarının önlenmesini, bu konuda uyarılmalarını isteyen Ersöz, aile bireylerinin ya da aynı yerde yaşayan insanların ortak havlu kullanmalarının hastalığın bulaşmasında etkili olduğunu söyledi.